Bota Ursula Von der Leyen e ashpër me Presidenten e re të Maqedonisë...

Ursula Von der Leyen e ashpër me Presidenten e re të Maqedonisë së Veriut

Presidentja e Komisionit Europian, Ursula Von der Leyen, i dërgoi një mesazh të ashpër Maqedonisë së Veriut për perspektivën e saj të anëtarësimit pak pas aktit të presidentes së re Gordana Silianovska për ta quajtur vendin e saj “Maqedoni” në ceremoninë e betimit.

“Në mënyrë që Maqedonia e Veriut të vazhdojë rrugën e saj të suksesshme drejt anëtarësimit në BE, është me rëndësi të madhe që vendi të vazhdojë kursin e tij reformues dhe të respektojë plotësisht marrëveshjet e saj detyruese, përfshirë Marrëveshjen e Prespës”, ​​tha ajo në një postim në platformën X.

Silianovska gjatë betimit e quajti vendin “Maqedonia”,duke bërë që kryetari i Kuvendit në largim, Jovan Mitreski, t’i thotë Silianovskës që ta përsërisë atë, pra ta thotë “Maqedonia e Veriut”, siç është në betim, gjë që nuk ndodhi.

Ambasadorja e Greqisë në Maqedoninë e Veriut, Sofia Filippidou, e ftuar në seancën e Kuvendit për betimin e Gordana Silianovska, doli në shenjë proteste për faktin se kjo e fundit i referohej vendit si “Maqedoni” gjatë betimit të saj, në kundërshtim me Marrëveshjes së Prespës.

71-vjeçarja Gordana Silianovska u zgjodh presidente e Maqedonisë së Veriut në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale të mbajtur të mërkurën më 8 maj, si kandidate e VMRO-DPMNE-së, duke mposhtur presidentin aktual të vendit, Stevo Pentarovski me përqindje prej 65%.