Shëndet Vaksina e Pfizer, Ugur Sahin: Mbrojtja bie pas 8 muajve, duhet dozë...

Vaksina e Pfizer, Ugur Sahin: Mbrojtja bie pas 8 muajve, duhet dozë e tretë

Prodhuesit e një prej vaksinave me të kërkuara në të gjithë botën, asaj të Pfizer dhe Biontech, thonë se një dozë e tretë mund të nevojitet për të përforcuar mbrojtjen nga Covid-19, afërsisht një vit pas dy dozave të para.

Bashkëthemeluesi i kompanisë gjermane Biontech, Ugur Sahin, shpjegon se kur arrihet efekti maksimal i vaksinës dhe kur fillon reduktimi i antitrupave.

“Vaksina jonë arrin efektin maksimal 7 ditë pas dozës së dytë dhe fillon të bëjë efekt 12 ditë pas dozës së parë. Më herët, thuajse nuk ka imunizim. 12 ditë është minimumi. Efikasiteti është i lartë, prej 95% dhe kjo është provuar edhe nga të dhënat në botën reale. Për shembull, në Izrael, ku mbi 5 milionë njerëz janë vaksinuar, efektshmëria atje është 96 ose 97%.

Por, pas 6 muajve, mbrojtja ulet në 91%, ndërsa pas 8 muajve antitrupat bien ndjeshëm. Kështu, do të duhet një dozë e tretë për të rikthyer imunizimin pranë 100%; Mbase pas 9 muajsh e jo më vonë se 12 muajsh. Mendoj se me gjasë doza përforcuese do të duhet çdo vit ose çdo 18 muaj”, deklaroi Sahin.