Extra Vetëm me këtë teknikë mund të miqësoheni me macet

Vetëm me këtë teknikë mund të miqësoheni me macet

Ekziston një teknikë shumë specifike për të zbuluar simpatitë e një maceje.

Thjesht hidhjani sytë ngadalë dhe më pas mbyllni qepallat për disa sekonda.

”Kjo shprehje lexohet si një shenjë pozitive, ekuivalente e një buzëqeshjeje dhe shpesh zgjon një dialog shikimesh”, sipas një studimi britanik të kryer mbi 40 mace nga studiuesit e Universitetit të Sussex dhe Portsmouth.

Në eksperimentin e parë, etologët e udhëhequr nga Tasmin Humphrey dhe Karen McComb zbuluan se macet u përgjigjen syve të pronarëve të tyre duke hedhur sytë nga ana tjetër, në një lloj bisede.

Në eksperimentin e dytë, megjithatë, ata zbuluan se macet i afrohen dorës së zgjatur të një të huaji më lehtë nëse ai përdor teknikën e shikimit me ëmbëlsi.

“Është plotësisht e mundur të spekulohet se macet kanë zhvilluar këtë miqësi të ngadaltë sepse ne njerëzit e perceptojmë atë si një shenjë pozitive. Macet mund të kenë mësuar që njerëzit i shpërblejnë kur i përgjigjen shikimit”, shpjegon Humphrey.

“Është gjithashtu e mundur që mbyllja e syve ka origjinën tek macet si një mënyrë për të ndërprerë një vështrim, i cili mund të interpretohet si një kërcënim në ndërveprimet shoqërore”, shtoi ai.

”Gjetja e mënyrave të reja të ndërveprimit pozitiv midis maceve dhe njerëzve mund të përmirësojë perceptimin e njerëzve për këto kafshë. Këto rezultate mund të jenë të dobishme në vlerësimin e mirëqenies së maceve në situata të ndryshme”, shtoi ai.