Extra Video: Misteri i një grope 200 metra e thellë që shkenca s’po...

Video: Misteri i një grope 200 metra e thellë që shkenca s’po i jep shpjegim

Autoritetet kiliane po hetojnë origjinën e një grope, një vrimë e madhe, rreth 25 metra në diametër, që u shfaq gjatë fundjavës në një zonë minerare.

Mediat kiliane treguan imazhe të vrimës që ndodhet në një zonë nën juridiksionin e kompanisë kanadeze Lundin Mining, rreth 665 km në veri të kryeqytetit Santiago.

Shërbimi Kombëtar për Gjeologjinë dhe Minierat Sernageomin mësoi për gropën të shtunën dhe dërgoi personel ekspert në zonë, tha drejtori i agjencisë David Montenegro.

“Ka afërsisht 200 metra në fund,” tha Montenegro. “Ne nuk kemi zbuluar asnjë material atje poshtë, por ka shumë ujë.”

Sernageomin raportoi mbylljen e zonës nga hyrja në vendin e minierës Alcaparrosa, e cila ndodhet pranë gropës.

Në një deklaratë të hënën pasdite, Lundin Mining tha se gropa kishte “mbetur e qëndrueshme” që kur u zbulua: “Nuk ka pasur asnjë ndikim në personel, pajisje ose infrastrukturë”.

Lundin Mining tha se një analizë teknike ishte duke u zhvilluar për të përcaktuar shkakun e ngjarjes.

“Shtëpia më e afërt është më shumë se 600 m (1,969 ft) larg, ndërsa çdo zonë banimi ose shërbim publik është pothuajse një kilometër larg zonës së prekur.”