Kuriozitete VOTIMI/ PE vendos: Nga 2021, nuk ka lëvizje ore

VOTIMI/ PE vendos: Nga 2021, nuk ka lëvizje ore

Parlamenti Europian votoi për të shfuqizuar lëvizjen e orës nga prilli i vitit 2021, dy vjet më vonë se sa ishte planifikuar.

Për të shfuqizuar praktikën, sipas së cilës në pranverë ora lëviz përpara me 60 minuta dhe në vjeshtë kthehet pas po me 60 minuta, votuan 410 deputetë, ndërsa 192 u kundërshtuan.

Rezultati i votimit nuk do të japë një pikë mbi këtë temë, pasi marrëveshja midis anëtarëve të Bashkimit Evropian do të varet nga teksti i ligjit përfundimtar.

Shtetet anëtare të BE-së ende nuk kanë bërë një deklaratë, raporton Reuters.

BE ka imponuar të gjithë anëtarët për një ndryshim orësh, dhe kjo praktikë është e përhapur dhe në Shtetet e Bashkuara.

Ndryshimi i orës filloi të zbatohej në Luftën e Parë Botërore, si një strategji për kursimin e energjisë elektrike.

Komisioni Europian në shtator propozoi që kjo praktikë të hiqet, pasi një sondazh në vendet e BE tregoi se nga 4.6 milion të anketuar, 84 përqind e mbështetën iniciativën.

Përveç kësaj, hulumtimet parlamentare kanë treguar se lëvizja e orës, për shkak të ndërprerjes së biorhymit njerëzor, ndikon në çrregullimet kardiovaskulare dhe imuniteti, ndërsa përfitimet në kursimin e energjisë nuk janë më.

Nëse propozimi Komisionit kalon, fundjavën e ardhshme ora në BE do të lëviz për herë të fundit.

Vendet e Bashkimit Evropian do të lihen më pas të vendosin nëse do të mbajnë kohën e verës apo atë të dimrit.