Shëndet Vuani nga stomaku? Kujdes! Ranitidina dhe disa ilaçe të tjera me përmbajtje...

Vuani nga stomaku? Kujdes! Ranitidina dhe disa ilaçe të tjera me përmbajtje kancerogjene

Agjencia Kombëtare e Barnave paralajmëron stafet mjekësore dhe pacientët për një shtim efekti anësor të rëndësishëm në barin me lëndë aktive “Ranitidinë” tablete.

Në faqen zyrtare të Administratës Amerikane për Barna dhe Ushqime (FDA-Food and Drug Administration) si dhe të Agjencisë Evropianë të Barnave (EMA- European Medicines Agency) është publikuar njoftimi lidhur me përmbajtjen e lëndës N-Nitrosodimetlamine (NDMA), papastërti e gjendur në barna me lëndë aktive “Ranitidine” tablete duke përfshirë këtu edhe barin “Zantac”. “NDMA” është një lëndë që klasifikohet si kancerogjene, bazuar në disa teste laboratorike të kryera.

Për momentin ka vetëm këshillim dhe jo bllokim apo tërheqje të barit.

Agjencia Kombëtare e Barnave dhe Pajisjeve Mjekësore njofton profesionistët e shëndetit si dhe pacientët për këtë efekt anësor të rëndësishëm në barin me lëndë aktive “Ranitidinë” tablete 150 mg dhe 300 mg.

Njoftimi është bërë edhe për Urdhrin e Farmacistit të Shqipërisë si dhe Urdhrin e Mjekut në mënyrë që për barin e rekomanduar apo përshkruar të jepet informacion për efektet anësore që mund të shfaqen tek pacienti.

Këshillohen pacientët që:

Nëse e marrin “Ranitidinë” si bar pa recetë, pra me vetëmjekim, mund të zgjedhin një bar tjetër që jepet pa recetë dhe që përdoret për shqetësimin shëndetësor që ata kanë.

Nëse e marrin “Ranitidinë” me recetë, dhe duan ta ndërpresin marrjen e saj, duhet të flasin me mjekun personal në mënyrë që ai t’iu përshkruajë një mjekim tjetër opsional.

Duhet theksuar se barna si Ranitida apo edhe të tjera si Zantac dhe Buscopan me përmbajtje Ranitidine janë shumë të përdorura në vendin tone kundër problemeve në stomak, duke nisur nga refluksi, ulçera e deri tek djegiet e stomakut.