Kuriozitete Zbulohet një specie e re dinozauri, më i madhi i gjetur ndonjëherë...

Zbulohet një specie e re dinozauri, më i madhi i gjetur ndonjëherë në Australi

Shkencëtarët kanë konfirmuar zbulimin e një specie të re dinozauri në Australi, një nga më të mëdhatë të gjetura në botë.

Sipas një kërkimi shkencor, Sauropodi që ushqehej bimë, jetoi midis 92 milionë dhe 96 milionë vjet më parë kur Australia ishte bashkuar me Antarktidën.

Paleontologët vlerësuan se dinozauri kishte një lartësi prej 5-6.5 metra në kofshë dhe 25-30 metra gjatësi, duke e bërë atë të gjatë sa një fushë basketbolli dhe të gjatë sa një ndërtesë dy katëshe.

Kjo e bën që të jetë dinozauri më të madh i gjetur ndonjëherë në Australi dhe e vendos atë në pesë të parët në botë, duke u bashkuar me një grup elitar të titanosaurëve të zbuluar më parë vetëm në Amerikën e Jugut.

“Zbulime si kjo janë vetëm maja e ajsbergut”, tha kuratori dhe paleontologu i Muzeut Queensland, Scott Hocknull.

Konfirmimi i specieve të reja shënon një udhëtim të gjatë shtatëmbëdhjetë vjeçar për të zbuluar së pari dhe pastaj krahasuar kockat e “Cooper”, siç dinozauri njihet më informalisht, me gjetjet e tjera.

Kockat e dinozaurëve janë të mëdha, të rënda dhe të brishta dhe ruhen në muze në të gjithë botën, duke e bërë të vështirë studimin shkencor.

Ekipi nga Muzeu i Historisë Natyrore Eromanga dhe Muzeu Queensland përdorën teknologjinë e re digjitale për herë të parë për të skanuar 3D çdo kockë për krahasime.