Bota Zgjedhjet në SHBA janë më 3 nëntor, por më shumë se 1,2...

Zgjedhjet në SHBA janë më 3 nëntor, por më shumë se 1,2 milionë amerikanë kanë votuar tashmë

Më shumë se 1,2 milionë amerikanë kanë votuar tashmë për të zgjedhur presidentin amerikan, kur duhet edhe një muaj nga data zyrtare e zgjedhjeve, në 3 nëntor, pa pritur të mbaronte as debati i parë mes Donald Trump dhe Joe Biden.

CNN raporton se thuajse 800 mijë vota janë hedhur në shtetet ku vlerësohet se gara do të jetë më e nxehtë. Vetëm në Karolinën e Jugut dhe Uiskonsin kanë votuar mbi 500 mijë persona, rreth çereku i atyre që kanë kërkuar një fletë votimi.

Shifrat tregojnë se amerikanët janë bindur se për cilin prej kandidatëve do të votojnë dhe nuk duan që vota e tyre të vonohet për shkak të postës. Megjithatë, këto vota janë një pjesë e vogël e totalit të votave që dy kandidatët do të marrin. Në zgjedhjet e vitit 2016 votuan 130 milionë persona në total.

Ndryshe nga herët e tjera, këtë vit një pjesë e mirë e amerikanëve do të votojnë me postë, për shkak të pandemisë së koronavirusit. Deri tani, 30 milionë fletë votimi janë kërkuar për t’u plotësuar e dërguar me postë, ndërsa 43 milionë të tjera mendohet të dërgohen. Sipas statistikave të deritanishme në 11 shtete, 6,5 milionë votues të regjistruar si demokratë kanë kërkuar fletën e votimit, ndërsa 3,8 milionë ishin republikanë. Por ky nuk është tregues i rezultatit përfundimtar, sidomos duke marrë parasysh faktin që mbështetësit e Trump parapëlqejnë të votojnë fizikisht në ditën e zgjedhjeve.