Bota Zgjedhjet në Zelandën e Re, Jacinda Ardern shënon fitoren historike

Zgjedhjet në Zelandën e Re, Jacinda Ardern shënon fitoren historike

Kryeministrja e Zelandës së Re Jacinda Ardern ka shënuar një fitore të madhe në zgjedhjet e përgjithshme të vendit.

Me shumicën e votave të numëruara, partia e Ardern (Partia Laburiste) ka fituar 49% të votave dhe ajo parashikohet të fitojë një shumicë të rrallë parlamentare.

Kjo është hera e parë që një grup i vetëm politik ka pasur një shumicë absolute që kur hyri sistemi zgjedhor proporcional në 1996.

Siç shkruan BBC, Partia Kombëtare e qendrës së djathtë e opozitës, ka pranuar humbjen në votimet e së shtunës. Aktualisht kjo parti opozitare ka marrë vetë 27% të votave.

Zgjedhjet duhej të mbaheshin në shtator, por u shtynë me një muaj pas një rritje të rasteve me Covid-19.

Votimet u hapën në orën 09:00 dhe u mbyllën në 19:00.

“Zelanda e Re i ka treguar Partisë Laburiste mbështetjen e saj më të madhe në gati 50 vjet”– u tha zonja Ardern mbështetësve të saj pas fitores. “Ne nuk do ta marrim mbështetjen tuaj për të mirëqenë. Dhe unë mund t’ju premtoj se ne do të jemi një parti që qeveris për çdo qytetar.”

Liderja e opozitës Judith Collins e ka uruar zonjën Ardern dhe premtoi se partia e saj do të ishte një “opozitë e fuqishme”.

Ardern është vlerësuar për reagimin e tij pas ekzekutimeve masive të një supremacisti të bardhë në dy xhami në Christchurch, si dhe për strategjinë në përballje e pandemisë.

Ajo vendosi si qëllim të parë shtypjen e përhapjes së virusit COVID, shkruan Reuters.

Gjithsesi, edhe pse jeta në Zelandën e Re është kthyer në normalitet, kufijtë e saj janë ende të mbyllur, duke bërë që turizmi të vuajë, dhe ekonomistët parashikojnë një recesion të zgjatur. Ekonomia e Zelandës së Re ra 12.2 përqind në tremujorin e dytë, më e rëndësishmja që nga Depresioni i Madh.

Nga Zelanda e Re u kërkua gjithashtu të votojnë në dy referendume së bashku me zgjedhjet e përgjithshme: Zgjedhja për eutanazinë dhe legalizimin e kanabisit.

E para synon t’u japë njerëzve të sëmurë terminalë mundësinë që të kërkojnë t’i japin fund jetës. Kjo është një votë e detyrueshme, që do të thotë se do të miratohet nëse më shumë se 50% e qytetarëve votojnë “PO”.

E dyta është nëse përdorimi rekreativ i kanabisit duhet të bëhet i ligjshëm.

Megjithatë, kjo nuk është detyruese – që do të thotë edhe nëse shumica e njerëzve votojnë “PO” – kanabisi mund të mos bëhet i ligjshëm menjëherë. Është ende në dorën e qeverisë së ardhshme për të prezantuar një projekt-ligj për ta legalizuar atë.

Rezultatet paraprake për të dy referendumet do të shpallen në 30 tetor.