Extra 10 efekte të shëndetshme nga kontakti me natyrën (“të paktën dy orë...

10 efekte të shëndetshme nga kontakti me natyrën (“të paktën dy orë në javë në fshat)

Shumë studime vërtetojnë se orët e kaluara jashtë kanë një ndikim shumë të dobishëm në trupin dhe mendjen tonë. Midis tyre, një vjen nga shkolla mjekësore e Universitetit të Exeter në Mbretërinë e Bashkuar, i cili gjithashtu na tregon se cila do të ishte koha ideale për t’u larguar nga e gjitha dhe për t’u zhytur në natyrë. Kalimi të paktën dy orë në javë në fshat na jep efekte të shëndetshme që ndoshta as i imagjinojmë.

1- ANKTHI DHE STRESI. Kontakti i drejtpërdrejtë me mjediset natyrore, siç konfirmohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, ndihmon në uljen e niveleve të stresit, tensioneve të muskujve dhe zbutjen e formave të ndryshme të ankthit, duke na ndihmuar të heqim mendjen nga shqetësimet tona të përditshme.

2- DEPRESIONI. Orët jashtë janë shumë të çmuara për ata që vuajnë nga depresioni, si barnat më të mira. Në veçanti, peizazhet me praninë e ujit kontribuojnë në përmirësimin e vizionit tonë për botën,  duke na dhënë stimuj pozitivë; qofshin lumenj, liqene apo det.

3- PËRQENDRIMI. Siç dëshmohet nga testet speciale, përveç nxitjes së një ndjenje qetësie më të madhe, frekuentimi i mjediseve natyrore, veçanërisht pyjeve, thekson aftësinë tonë për t’u përqendruar, duke na ndihmuar të mendojmë më mirë.

4- GJALLËRI DHE VETËVLERËSIM. Edhe një shëtitje e thjeshtë në park, mundësisht me një ritëm të shpejtë, apo pedalimi i biçikletës, mund të na bëjë papritur të ndihemi më vitalë dhe më energjikë, duke përmirësuar për rrjedhojë perceptimin e vrullit tonë fizik dhe në rritje.

5- KREATIVITETI. Ndërveprimi me peizazhet natyrore na lejon të marrim një gamë të gjerë stimujsh ndijorë dhe vizualë që rrisin kreativitetin dhe zellshmërinë tonë. Më konkretisht, një ditë në natyrë mund të rrisë “të menduarit tonë krijues” me rreth 50%.

6- KUJTESA. Mjediset e pasura me pemë, lumenj, liqene, bimë, lule dhe kafshë i japin mendjes sonë një sërë stimujsh dhe ndërveprimesh të tilla që rrisin ndjeshëm kapacitetin e saj të kujtesës.

7- GJUMI. Orët e kaluara në natyrë ndihmojnë gjithashtu orën tonë biologjike, duke na afruar butësisht me ritmet e natyrës për sa i përket ciklit gjumë-zgjim, në mënyrë që të sigurojmë një pushim më të shëndetshëm dhe më gjallërues gjatë natës.

8- SISTEMI IMUNITAR. Vitamina D (e quajtur edhe “vitamina e diellit) e prodhuar me intensitet më të madh nëse jemi në kontakt të drejtpërdrejtë me rrezet e diellit është thelbësore për sistemin tonë imunitar. E dobishme për parandalimin e llojeve të ndryshme të patologjive, duke filluar nga ato të koskave e deri te ato të lëkurës.

9- SHIKIMI (DHE SHQISAT E TJERA). Hulumtimet kanë treguar se adoleshentët që kalojnë më shumë kohë në natyrë kanë më pak shanse për të zhvilluar sëmundje të lidhura me shikimin (kryesisht miopi) në afat të gjatë. Por edhe të gjitha shqisat e tjera, duke filluar nga ajo e nuhatjes, priren të përmirësojnë efikasitetin e tyre duke kaluar më shumë kohë jashtë.

10- JETËGJATËSIA. Në përgjithësi, sa më shumë orë të kalojmë jashtë, aq më shumë e zgjasim jetëgjatësinë tonë. Veçanërisht, tek ata që jetojnë në zona me përqindje të lartë të vegjetacionit, ka pasur një incidencë më të ulët të sëmundjeve të veshkave, të rrugëve të frymëmarrjes dhe onkologjike si dhe një përshpejtim të proceseve të shërimit për patologji të tjera të ndryshme.