Duke konsumuar ushqime të pasura me vitaminë D të paktën një herë në javë, ne mund të reduktojmë rrezikun e infeksioneve të frymëmarrjes deri në 50%.
Vitamina D ndihmon trupin të absorbojë kalciumin, thelbësor për kockat dhe muskujt. Sistemi imunitar gjithashtu e përdor atë për të luftuar viruset dhe bakteret që e pushtojnë atë dhe shkaktojnë zhvillimin e osteoporozës.
Por ekspertët janë të shqetësuar se me stilet moderne të jetesës nuk po marrim mjaftueshëm vitaminë D dhe rekomandojnë marrjen e një suplementi prej 10 mg çdo ditë nga tetori deri në mars. Njerëzit me lëkurë të errët dhe gratë shtatzëna duhet t’i marrin ato gjatë gjithë vitit.
Pra, kur ditët po shkurtohen dhe dielli mungon shumicën e kohës, si mund ta rrisim marrjen e vitaminës D? Zgjidhja më e mirë është të hani ushqime të pasura me vitaminë D.
Vezët- Vezët përmbajnë vitaminë D (veçanërisht e verdha). Përveç kësaj, ato përmbajnë omega 3, vitamina A, E dhe B12 dhe minerale të tilla si selenium. Me çmime që i përshtaten të gjitha buxheteve, vezët japin një kontribut të çmuar për shëndetin tonë.
Lëngu i portokallit- Ashtu si qumështi, lëngu i portokallit është i pasur me vitaminë D. Një gotë e vetme lëng portokalli përmban rreth 137 IU, e cila gjithashtu na siguron sasinë e rekomanduar ditore të vitaminës C.
Peshku- Një nga ushqimet më të mira të kafshëve është peshku i yndyrshëm si salmoni. Ai siguron një sasi të madhe proteinash, rreth 18%, vitamina (sidomos nga grupi B, A dhe D) dhe jod, një mineral shumë i rëndësishëm, por që shpesh mungon në dietën tonë.
Qumështi- Qumështi është një nga ato ushqime të pasura me vitaminë D që zakonisht e konsumojmë disa herë në ditë. Përveç kësaj, qumështi siguron një dozë të madhe kalciumi, një mineral që trupi ynë nuk e prodhon.
Kërpudhat- Disa lloje kërpudhash janë të pasura me vitaminë D, vitaminë C dhe antioksidantë, si dhe është e mirë për përshpejtimin e metabolizmit.