Ekonomi 7 gjëra që shtresa e mesme nuk do mund t’i përballojë në...

7 gjëra që shtresa e mesme nuk do mund t’i përballojë në 5 vitet e ardhshme

Supozojmë se keni pasur sukses nga pikëpamja financiare. I përkisni shtresës së mesme dhe keni shijuar të gjitha përfitimet që vijnë me të: një shtëpi më të madhe, qëndrueshmëri financiare, rezerva më të mëdha parash.

Por inflacioni po rëndon mbi të gjithë dhe sipas ekspertëve, ju nuk do të jeni dot në gjendje të përballoni disa gjëra në pesë vitet e ardhshme.

“Shtresa e mesme tani gëzon një nivel të mirë”, tha Alyssa Huff, eksperte e pasurive të paluajtshme dhe pronare e firmës Sell House As Is. “Kjo pjesë e popullsisë mund të blejë shtëpi me hipoteka të përballueshme, të dërgojë fëmijët në universitet me ndihmën e kredive studentore, të paguajë kujdes shëndetësor, të ruajë kursime për daljen në pension dhe madje të shijojë edhe disa lukse të rastit”.

Por Huff tha se është e shqetësuar për të ardhmen: “Rritja e kostove të strehimit, tarifave të shkollimit, shpenzimeve të kujdesit shëndetësor dhe inflacionit mund ta bëjnë jetën më të vështirë për familjet e shtresës së mesme në pesë vitet e ardhshme”.

Huff tha se mund të bëhet më e vështirë të përballosh një shtëpi, të dërgosh fëmijët në universitet ose të kursesh për pensionin. Edhe kënaqësitë e thjeshta, si pushimet apo blerja e gjërave të qejfit, mund të bëhen më të papërballueshme financiarisht.

Lajmi i mirë është se ju mund të përgatiteni më mirë për të ardhmen duke e ditur se cilat kosto do të rriten.

“Si dikush që kujdeset shumë për mirëqenien financiare, – tha Huff, – i bëj thirrje shtresës së mesme të popullsisë që të fillojë të planifikojë me mençuri që tani, për të përballuar këto stuhi të mundshme dhe për të mos sakrifikuar ëndrrat për të ardhmen”.

Më poshtë janë disa kosto që do të vazhdojnë të rriten dhe për të cilat duhet të tregoni kujdes.

Udhëtimet familjare

“Do të thosha se tradita e udhëtimeve familjare, veçanërisht jashtë shtetit, ndoshta do të jetë diçka që shtresa e mesme nuk do mund ta përballojë në vitet e ardhshme”, tha David Kemmerer, shefi i kompanisë CoinLedger.

“Në shumë mënyra, pushimet tradicionale familjare kanë rënë në dekadën e fundit, për shkak të një sërë faktorësh, midis të cilëve Covid-19 dhe inflacioni”.

Duke qenë se të ardhurat e shtresës së mesme nuk pritet të rriten, ai shtoi se paratë për udhëtime, ndoshta do të shkojnë për gjëra si strehimi dhe nevoja të tjera.

Makina të reja

Melanie Musson, eksperte financash në firmën Clearsurance, tha se shtresa e mesme ndoshta nuk do të jetë në gjendje të përballojë financiarisht një makinë të re, në një të ardhme jo shumë të largët.

“Çmimet e automjeteve janë rritur shumë në katër vitet e fundit dhe ka të ngjarë të vazhdojnë të rriten”, tha Musson. “Faktorë si siguria, teknologjia e lartë dhe bateritë e automjeteve elektrike, kontribuojnë në rritjen e çmimeve”.

Tarifat e shkollave private

Sipas Jake Hill, drejtuesi i kompanisë DebtHammer, nëse inflacioni dhe kërkesa e lartë do të vazhdojnë trajektoren e tanishme, atëherë shtresa e mesme nuk do të jetë në gjendje të përballojë shkollimin privat, në pesë vitet e ardhshme.

“Tarifat e shkollimit janë rritur në mënyrë të qëndrueshme për vite me radhë, – tha ai, – dhe ka shumë të ngjarë që ato të tejkalojnë të ardhurat e shtresës së mesme në të ardhmen e afërt”.

Ai shtoi se shpenzimet e një familjeje të shtresës së mesme do të rriten në tërësi, duke përfshirë kostot e strehimit.

Pronësia e shtëpive dhe pasurive të paluajtshme

“Sinqerisht, në mënyrën se si po shkojnë gjërat, një hipotekë ose blerja e një shtëpie mund të jetë e papërballueshme për shtresën e mesme në pesë vjet”, tha Carter Seuthe, drejtuesi i Bankës Credit Summit.

Sidomos në zona të caktuara me kërkesë të lartë, tha ai, është shumë e vështirë të pranohet një ofertë për një shtëpi, përveç rasteve nëse ofroni shumë më tepër se çmimi i kërkuar, duke hequr dorë nga elementet kryesore të shitjes, duke ofruar para në dorë, etj.

Ai tha: “Me siguri zotërimi i një shtëpie do të bëhet diçka gjithnjë e më e paarritshme për një qytetar të zakonshëm të shtresës së mesme”.

Sipas David Brillant, avokat në Shoqërinë Juridike Brillant në Kaliforni, një kategori që duhet pasur kujdes janë pasuritë e paluajtshme.

“Me rregullimet e fundit në ligjet e tatimit mbi pronat dhe ndryshimet e mundshme në taksat mbi pasurinë dhe trashëgiminë, – tha ai, – ka shumë mundësi që zotërimi dhe trashëgimi i një pasurie të paluajtshme, do të bëhet gjithnjë e më i vështirë për klasën e mesme.

“Duke punuar me klientët, kam vënë re sa e madhe mund të jetë barra financiare për ta”.

Shpenzimet e kujdesit shëndetësor

Një fushë tjetër kritike, sipas ekspertëve, është kujdesi shëndetësor.

“Shpenzimet shëndetësore janë rritur në mënyrë të vazhdueshme, duke tejkaluar normat e përgjithshme të rritjes së inflacionit për vite me radhë dhe nuk ka asnjë shenjë se kjo prirje po ndryshon”, tha Mike Kojonen, këshilltar financiar dhe pronari i kompanisë Principal Preservation Services.

Ai shtoi se shumë familje të shtresës së mesme mund të ndodhen të papërgatitura nga rritja e kostove të kujdesit shëndetësor, qoftë për veten apo për prindërit e moshuar.

“Në punën time me klientët, kam nënvizuar rëndësinë e integrimit të planifikimit të kujdesit shëndetësor në një strategji gjithëpërfshirëse të daljes në pension”, tha ai.

“Pa planifikimin e duhur, përballueshmëria e shërbimeve të nevojshme të kujdesit shëndetësor afatgjatë, mund të bëhet një sfidë e madhe, duke shteruar para kohe kursimet e pensionit”.

Argëtimet dhe udhëtimet si pensionist

Për ata që kërkojnë të dalin në pension në pesë vitet e ardhshme, Kojonen tha se duhet pasur parasysh rritja e kostove të veprimtarive çlodhëse dhe udhëtimeve.

“Për shumë njerëz, dëshira për të eksploruar dhe për të shijuar veprimtari çlodhëse, është një pjesë e madhe e ëndrrës së daljes në pension”.

Por, ndërsa kostot në rritje dhe trysnitë inflacioniste po prekin gjithçka, nga çmimet e biletave të avionëve te hoteleria dhe restorantet, ai tha se ajo që dikur shihej si një qëllim i arritshëm për shtresën e mesme, së shpejti mund të bëhet një luks.

“Ju duhet të bëni rregullimet e nevojshme në planifikimin e daljes në pension, duke ndërtuar një strategji kursimi më të fuqishme që merr parasysh kostot më të larta të veprimtarive çlodhëse dhe udhëtimit”.

Investimet “e sigurta” për pensionistët

Sipas Kojonen, koncepti i investimeve “të sigurta” gjithashtu mund të ndryshojë.

“Tradicionalisht, – tha ai, – bonot dhe të ardhurat fikse janë parë si gurët e themelit të portofolit të një pensionisti, duke siguruar të ardhura dhe qëndrueshmëri financiare”.

Megjithatë, ndërsa normat e interesit janë në nivelet më të ulëta historike dhe inflacioni është në rritje, ai tha se kthimet reale të këtyre investimeve, mund të mos kapin dot ritmin e inflacionit.

“Ky realitet përbën rrezik për ruajtjen e fuqisë blerëse për shumë pensionistë të shtresës së mesme”, shpjegoi ai.

“Në këshillimin e klientëve, është bërë gjithnjë e më e rëndësishme që të eksplorohen strategji të larmishme investimi që mund të ofrojnë mbrojtje kundër inflacionit, duke siguruar që kursimet e pensionit të mbështesin stilin e jetesës dhe qëllimet e klientëve”. /finance.yahoo.com