Siç mund ta keni përjetuar shumë prej jush kohët e fundit, stuhitë me breshër po bëhen gjithnjë e më të shpeshta, në Evropë, shkruan focus.it.
Por si shkaktohet ky fenomen? Si formohet breshri?
Breshëri formohet në retë e mëdha stuhie, retë kumulonimbus: ato kanë një strukturë “kulle” dhe në fazën e pjekur mund të kenë një majë të rrafshuar, duke marrë formën e një kudhore. Në këto re, të cilat i kalojnë 10 km në lartësi, stuhia jep dukuri të forta atmosferike.
Breshëri formohet kur rrëshqitjet e forta të nxehta shtyjnë pikat e ujit drejt resë së ftohtë kumulonimbus, ku temperaturat janë nën zero. Rrjedhjet lart, shpesh mbi 100 km/h, bartin pikat e ujit lart.
Gurët e breshrit formohen rreth një bërthame kondensimi (pluhur atmosferik) i cili formon graupelin, një kristal akulli i mbuluar me pika uji të tejftohura (i lëngshëm edhe pse temperatura është nën zero.
Të bartura nga rrymat lart, kristalet rriten, duke u grumbulluar me pika të tjera të ftohura ose kristale akulli. Breshri vazhdon të rritet derisa masa e tij nuk mund të mbështetet më nga rryma: ai mund të arrijë mbi 10 km lartësi në 30 minuta.
Pastaj ai bie në tokë i tërhequr zvarrë nga një rrymë e ftohtë poshtë. Edhe nëse temperatura e shtresave të poshtme është mbi 0°C, kokrra, nëse është e madhe, mund të mbetet e ngrirë sepse kalon shpejt nëpër to.
Breshëri ka një strukturë të ngjashme me qepën: alternohet midis shtresave të errëta dhe transparente. Shtresa opake formohet nga ngrirja e menjëhershme e pikave të superftohura në pjesën e ftohtë të resë; shtresa transparente, nga ana tjetër, jepet nga një ngrirje më e ngadaltë se uji gjatë ngjitjes së kokrrave nga zona më e ngrohtë.
Zakonisht stuhitë e breshrit nuk zgjasin shumë (mesatarisht 10 minuta) dhe prekin zona të kufizuara (5-10 km²).