Shëndet A është keq të pish kafe me stomakun bosh?

A është keq të pish kafe me stomakun bosh?

Për shumicën e njerëzve, pirja e një filxhani kafe me stomakun bosh nuk ka gjasa të krijojë probleme, por një filxhan kafe mund të përkeqësojë simptomat për njerëzit me stomak të ndjeshëm, ata që janë të predispozuar ndaj problemeve të caktuara gastrointestinale, si refluksi gastroezofageal, ose ata që tashmë kanë dëmtuar mukozën e stomakut, si ata me ulcera.

Kim Barrett, profesor i fiziologjisë dhe biologjisë thotë se kortizoli, hormoni i stresit zakonisht është më i lartë në mëngjes dhe, për disa njerëz, një dozë e kafeinës mund të rrisë efektin.

Kortizoli gjithashtu mund të rrisë nivelet e sheqerit në gjak, dhe ata me diabet që pinë kafe me stomak bosh mund të kenë probleme me nivelet e sheqerit në gjak.

Studimet tregojnë se kafeja mund të jetë acidike dhe të stimulojë prodhimin e acidit në stomak, por kjo nuk ka të ngjarë të jetë problem për shumicën e njerëzve. Një studim i 8000 individëve të shëndetshëm nuk gjeti asnjë lidhje të rëndësishme midis konsumit të kafesë dhe katër çrregullimeve kryesore të pjesës së sipërme gastrointestinale, duke përfshirë ulcerat dhe problemet e refluksit.

“Sa i përket stomakut, ai është jashtëzakonisht i pajisur për të mbrojtur veten”, tha Barrett, duke shtuar se kafeja “nuk ka të ngjarë të dëmtojë mukozën e stomakut, përveç nëse ka ndonjë sëmundje themelore.

Në varësi të mënyrës se si pihet dhe shërbehet kafeja, mund të jeni në gjendje të anashkaloni pjesërisht çështjen e aciditetit.

Ekspertët sugjerojnë që të provoni kafenë e zezë pasi ka tendencën që të stimulojnë më pak sekretim të acidit në stomak.

Duke pirë kafe të ftohtë. Pirja e ftohtë është gjetur të ketë përqendrime më të ulëta të përbërjeve acidike sesa ajo e nxehtë.

Shtoni qumësht ose krem në kafenë tuaj. Qumështi mund të ndihmojë në zbutjen e acidit në stomak.

Në fund, ekspertët bien dakord se për shumicën e njerëzve, pirja e një filxhani kafe me stomakun bosh nuk do të shkaktojë ndonjë dëm. Edhe ata me stomak të ndjeshëm mund të jenë në gjendje të zvogëlojnë rrezikun e shqetësimit të stomakut duke përgatitur kafenë e tyre me qumësht.