Bota A do të ketë ndonjëherë jetë në Antarktidë?

A do të ketë ndonjëherë jetë në Antarktidë?

A mundet që Antarktida, kontinenti më i ftohtë, më i thatë dhe më me erë, të mbështesë llojet e komuniteteve njerëzore? Antarktida është një vend i ngrirë dhe jomikpritës, me temperatura mesatare të dimrit që bien në minus 56 gradë Fahrenheit (- 49 gradë Celsius), erëra që arrijnë shpejtësinë 321 km/h dhe vetëm 6,5 inç (166 milimetra) reshje vjetore.

Ndërsa një turmë e përzgjedhur e specieve pushtuese bimore dhe shtazore tashmë po zhvendoset në një Antarktidë që po ngrohet, njerëzit nuk janë ende në atë listë dhe me gjasë nuk do të jenë të paktën deri në shekullin e ardhshëm. Pjesërisht për shkak se klima dhe terreni aktual nuk mbajnë një sërë biodiversiteti për të mbjellat apo kafshët për ushqim.

Një tjetër pengesë është vendndodhja e largët e Antarktidës. Edhe pse mjedisi nuk është shumë i përshtatshëm, ai nuk është shumë i ndryshëm nga disa vende në Arktik të tilla si Groenlanda, Islanda dhe zonat me gjerësi më të lartë të Norvegjisë, Rusisë, Kanadasë dhe Alaskës në Shtetet e Bashkuara. Nëse problemi i vetëm do të ishte moti, njerëzit mund të kishin një shans për të jetuar atje për një afat të gjatë tha profesori i shkencave biologjike Steven Chown, në Universitetin Monash në Australi. Por izolimi i saj gjeografik do të thotë se këto objekte mbahen vetëm nga importimi i ushqimeve dhe mallrave të tjera.

Ndërtimi i një rrjeti elektrik në të gjithë kontinentin do të nënkuptonte ndërtimin e një shtrese akulli, e cila mund të ndryshojë për shkak të efekteve të ngrohjes globale. Një rrjet energjie nuk do të ishte i nevojshëm nëse të gjitha stacionet atje do të përdornin kryesisht diellin dhe erën, ndërsa përparimet në teknologjinë e baterive mund të përdoren për të zgjatur gjatë muajve të errët të dimrit.

Kontinenti i ngrirë mund të mos jetë i pajisur për banorë të përhershëm tani. Por a ka qenë ndonjëherë klima mikpritëse dhe a do të jetë në të ardhmen, duke qenë se planeti po ngrohet?

“Bazuar në fosile, dikur kishte një klimë që ishte krejtësisht e përshtatshme për pyjet dhe dinozaurët”, tha Chown për Live Science. Rreth 100 milionë vjet më parë, Antarktida mbështeti bimësi të zhvilluar mirë, pyje të konsiderueshme dhe një sërë organizmash.

Në vitin 2021, mbetjet e qymyrit të gjetura në ishullin James Ross një pjesë e Gadishullit Antarktik poshtë Amerikës së Jugut dhanë dëshmi se zjarret dogjën pyjet atje gjatë periudhës së vonë të Kretakut, midis 100 dhe 66 milionë vjet më parë.

Por pavarësisht përpjekjeve për të eksploruar dhe studiuar kontinentin më të ashpër, më të pamikpritur të Tokës, nuk ka gjasa të kemi Antarktidanë së shpejti.