Extra A e dini se ku ndodhet e vetmja “piramidë egjiptiane” në Europë...

A e dini se ku ndodhet e vetmja “piramidë egjiptiane” në Europë (shumë pranë Shqipërisë)

Për të parë piramidat, mund të mos keni nevojë të udhëtoni menjëherë në Egjipt. Domethënë, njëra prej tyre është shumë më afër se sa mendoni, më saktë në Itali.

Quhet Piramida e Cestiusit, është e vetmja piramidë “egjiptiane” në Evropë dhe daton nga epoka kur romakët ishin të fiksuar pas gjithçkaje egjiptiane, pasi Egjipti u bë një provincë romake, dhe qëndron edhe sot – si pjesë e mureve Aurelius atje – në buzë të një udhëkryqi shumë të ngarkuar, në afërsi të varrezave protestante në Roma.

Piramida e Cestiusit supozohet të jetë ndërtuar midis shekujve 18 dhe 12 para Krishtit. Lartësia e saj është 36.4 metra, ndërsa secila anë është rreth 30 metra e gjatë. Ajo u ndërtua si një varr për njeriun sipas të cilit është emëruar, Gaius Cestius Epulonus, një nga zyrtarët romakë. Vetë varri ndodhet brenda piramidës dhe është rreth gjashtë metra i gjatë, rreth katër metra i gjerë dhe rreth pesë metra i lartë.

Në kohën kur u ndërtua, ndodhej jashtë qendrës së qytetit dhe rrethohej nga kolona dhe dy skulptura bronzi. Me kalimin e shekujve, zona përreth piramidës ka ndryshuar në mënyrë dramatike, ndaj dhe sot është e rrethuar nga bllokime trafiku. Ajo u shpëtua ndoshta nga rrënimi nga fakti se u bë pjesë e mureve të Aureliusit midis 271 dhe 275.

Piramida e Cestiusit, megjithëse u krijua në epokën e “Egjiptomania Romake”, megjithatë u ndërtua në një kënd shumë më të mprehtë se origjinali. Disa historianë supozojnë se kjo ishte pasojë e informacionit të pasaktë të ardhur nga fronti egjiptian. Ata shohin një arsye tjetër në aftësitë ndërtimore romake dhe përdorimin e betonit, falë të cilit ata mund ta ndërtonin atë në një kënd më të mprehtë. Të tjerë besojnë se ndërtuesit u frymëzuan nga piramidat nubiane më të pjerrëta. Në çdo rast, piramida është ndërtuar me beton dhe tulla, dhe është e “lyer” me mermer të bardhë, si dhe është rinovuar disa herë deri më tani.

Përveç asaj të Cestiusit, në Romë kishte një piramidë tjetër, e cila nuk arriti të mbijetojë deri në ditët e sotme – mermeri i përdorur në ndërtimin e saj, për shembull, u ripërdor për të bërë shkallët e Bazilikës së Shën Pjetrit. Ishte më i madh se ai i Cestiusit, ndodhej afër Castel Sant’Angelo dhe quhej piramida e Romulusit. Konkretisht, të dyja piramidat janë identifikuar gabimisht në mesjetë si varret e themeluesve të Romës, Romulus dhe Remus. Piramida e Cestiusit u konsiderua kështu si varri i Remusit, por teoria ra në gjendje kur u gjet një mbishkrim në piramidë në vitin 1600 që përmend në mënyrë eksplicite Cestiusin.

Në të njëjtën periudhë, ndërtesa të tjera të frymëzuara nga Egjipti, si obeliskët, u ngritën në të gjithë Romën. Dy ende qëndrojnë me krenari, megjithëse nuk janë vendet origjinale ku u ngritën. Njëra ndodhet në Piazza del Popolo, dhe tjetra në Piazza di Montecitorio.