Kuriozitete Anija kozmike 14 miliardë milje larg Tokës ka mbledhur tinguj misteriozë nga...

Anija kozmike 14 miliardë milje larg Tokës ka mbledhur tinguj misteriozë nga një galaktikë tjetër

Voyager 1, anija kozmike më e largët nga Toka, e cila aktualisht është 14 miliard milje larg, ka zbuluar tingullin e universit.

Anija, e cila u lëshua 44 vjet më parë, ka instrumente që kanë regjistruar “dronin konstant” të plazmës. Kjo është gjendja e katërt e materies e cila përbën 99.9% të universit.

Zhurmat e çuditshme janë si efektet speciale të një filmi fanta-shkencor dhe u identifikuan në të dhënat që mbërrinin nga jashtë sistemit tonë diellor.

Astrofizikanti Stella Ocker tha: “Është shumë i dobët dhe monoton sepse është në një gjerësi bande të ngushtë frekuence. Ne po zbulojmë zhurmën e zbehtë dhe të vazhdueshme të gazit ndëryjor.”

Asnjë objekt i bërë nga njeriu nuk ka udhëtuar më tej sesa anija kozmike, e cila u lëshua në 1977 për të fluturuar nga Jupiteri dhe Saturni dhe më tej. Kjo anije kaloi në hapësirën ndëryjore në Gusht 2012 dhe po vazhdon të mbledhë të dhëna.

Voyager 1 mbart një kopje të Rekordit të Artë, një ‘mesazh për të huajt’ e përpiluar nga astronomi legjendar Carl Sagan. Anija kozmike tani është në një zonë të njohur si ‘media ndëryjore’ lokale, ku u dëgjua gumëzhitja.

Studimi, i botuar në Nature Astronomy, hedh dritë të freskët në bashkëveprimet e tij me erën e diellit. Studiuesit në Universitetin Cornell në New York thonë se kjo tregon gjithashtu se si formohet dhe modifikohet heliosfera. Pasi hynë në hapësirën ndëryjore, Sistemi i Valëve të Plazmit të Voyager zbuloi shpërthimet e gazit.

Profesori James Cordes tha: “Mediumi ndëryjor është si një shi i qetë ose i butë. Në rastin e një shpërthimi diellor, është si të zbulosh një shpërthim rrufe në një stuhi dhe pastaj të kthehesh në një shi të butë.”

Bashkë-autori Shami Chatterjee tha: “Ne kurrë nuk kemi pasur një shans për ta vlerësuar atë. Tani e dimë që nuk kemi nevojë për një ngjarje të rastësishme në lidhje me diellin për të matur plazmën ndëryjore”.

Voyager 1 dhe anija motër e saj Voyager 2 kanë fluturuar më gjatë se çdo anije tjetër kozmike në histori. Misionet po i sigurojnë njerëzimit vëzhgime të territorit të pashkruar.

Ato gjithashtu po ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë vetë natyrën e energjisë dhe rrezatimit në hapësirë, e cila është thelbësore për mbrojtjen e misioneve të drejtuara në Mars.