Extra “Apokalipsi”: Bota do të qëndrojë me javë të tëra pa internet për...

“Apokalipsi”: Bota do të qëndrojë me javë të tëra pa internet për shkak të një stuhie diellore

Një superstuhi diellore mund të shkaktojë kolaps global të internetit për javë të tëra. Ky është përfundimi i një studimi të bazuar në eksperimentet e modelimit nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine (UCI).

Gjetjet kryesore: Stuhitë diellore, të njohura gjithashtu si shpërthimet masive (CME), mund të destabilizojnë fushën magnetike të Tokës dhe të shkaktojnë ngjarje që ndikojnë në teknologjinë e hapësirës dhe tokës. Midis tyre është prodhimi i rrymave të induktuara gjeomagnetike (GIC), të cilat mund të hyjnë dhe të dëmtojnë kabllot nënujore në distanca të gjata, që përçojnë internetin.

CME-të përbëhen nga grimca shumë të magnetizuara. Ndërsa fusha magnetike e Tokës shmang natyrshëm aktivitetin diellor – duke përfshirë shpërthimet diellore, të cilat janë shpërthime të rrezatimit që shihen si njolla të ndritshme në diell – një CME e fuqishme në një rrugë të drejtpërdrejtë drejt planetit paraqet rrezik më të madh për dëme.

Në kërkimin e saj “Superstuhitë diellore: Planifikimi për një apokalips të internetit”, dr. Sangeetha Abdu Jyothi, e cila drejton UCI’s Netëork, Systems and AI Lab (NetSAIL), zbuloi se kabllot nëndet janë më të rrezikuarat, kryesisht për shkak të gjatësisë. Ndërsa fibra optike në kabllo është imune ndaj GIC, “përsëritësit”, të cilët nxisin sinjalet optike në kabllo në distanca të gjata, nuk janë.

Studimi, të cilit i referohet YahooNews, zbuloi gjithashtu se ndikimi do të ndihet ndryshe në rajone. SHBA, për shembull, do të jetë shumë e ndjeshme ndaj shkëputjes nga Evropa. Dhe ndërsa Evropa është vetë e prekshme– meqenëse CME-të paraqesin ndikim më të madh në lartësi më të larta – ajo do të jetë më elastike për shkak të kabllove të saj më të shkurtra.

Si mund të shmanget një apokalips i tillë?

Nëse paralajmërimet për CME lëshohen të paktën 13 orë përpara se të ndodhin, mbrojtja e Tokës kundër GIC është e kufizuar. Prandaj, operatorët e infrastrukturës duhet të planifikojnë një strategji të mbylljes së internetit, e cila duhet të minimizojë humbjen e lidhjes gjatë dhe pas ndikimit.

Strategjia e Abdu Jyothi fokusohet në mbrojtjen e pajisjeve gjatë stuhisë diellore dhe sigurimin e vazhdimit të shërbimeve pas kësaj. Ajo thotë se “fikja është zgjidhja më e lehtë” për të parandaluar dëmtimin e pajisjeve, megjithëse mund të ndihmojë vetëm në raste të kërcënimit të moderuar.

Astrofizikanët vlerësojnë se mundësia që një stuhi diellore të shkaktojë “shkatërrim katastrofik” brenda dekadës së ardhshme është rreth 12%.