Aktualitet Bosi i Pfizer: Në vjeshtë do të kthehemi në normalitet. Në të...

Bosi i Pfizer: Në vjeshtë do të kthehemi në normalitet. Në të ardhmen, Covid do të bëhet si gripi

Albert Bourla, CEO i Pfizer

Albert Bourla, presidenti dhe CEO i Pfizer, është historia e një njeriu i cili hyri në atë që tani është kompania farmaceutike më e fuqishme dhe e akredituar në botë, duke e çuar atë në zhvillimin dhe prodhimin e një prej vaksinave të para të koronavirusit.

Bourla, intervistuar nga Corriere della Sera dhe tre gazeta të tjera evropiane, rrëfeu se: “Ne i jemi përkushtuar plotësisht qëllimit dhe jam përpjekur të mbroj shkencëtarët tanë nga burokracia që sjellin me vete subvencionet publike”.

CEO i Pfizer shpjegoi se ai refuzoi fondet publike në mënyrë që të garantojë shpejtësi më të shpejtë për shkencëtarët e tij. “Ne rrezikuam dy miliardë: kjo është madhësia e investimit, jo një gjë e vogël. E dija që nëse dështonim, Pfizer do të vuante financiarisht. Por unë gjithashtu e dija që, falë madhësisë sonë, dështimi nuk do ta shkatërronte kompaninë”.

Pas njoftimit të një furnizimi shtesë me 50 milionë doza në Bashkimin Europian, Bourla shpjegon se do të rrisë më tej prodhimin: “Ne jemi duke planifikuar të rrisim furnizimet tona të vaksinave në vendet europiane në javët e ardhshme. Ne do të dorëzojmë mbi katër herë më shumë këtë tremujor sesa kemi bërë në tremujorin e parë”.

Sipas Bourla, shanset për t’u rikthyer në normalitet deri në vjeshtë janë reale: “Ne e shohim atë nga shembulli i Izraelit. Sigurisht, ai është një vend i vogël, me kufij të mbyllur. Lëvizjet brenda dhe jashtë janë të kufizuara dhe popullsia jeton në një gjendje pothuajse të vazhdueshme të luftës, kështu që ata dinë se si t’i përgjigjen shpejt një krize. Por atje ne ishim në gjendje t’i tregojmë të gjithë botës se ka shpresë”.

Numri një i Pfizer ka njoftuar se do të rris prodhimin e vaksinave dhe do të jetë gati për të kompensuar çdo mungesë të AstraZeneca dhe Johnson & Johnson, dy vaksinave vektorë viralë që kanë më shumë probleme.

“Nëse u jepet mundësia, Pfizer dhe BioNTech janë të gatshëm të furnizojnë Europën me qindra miliona doza shtesë në 2022 dhe 2023, të prodhuara në impiantet tona evropiane. Rrjeti ynë ka kapacitetin për të prodhuar më shumë se tre miliardë doza vitin e ardhshëm”, tha ai.

Një pandemi e përhershme? “Jo, së shpejti Covid do të jetë si një grip”

I pyetur se disa vëzhgues mendojnë se do përballemi me një pandemi gjatë gjithë jetës, me variante të reja që lindin gjithmonë përpara se të gjithë të vaksinohen për variantin e vjetër, Bourla tha: Nuk e dimë. A është një mundësi? Po. Besoj se skenari më i mundshëm është ai në të cilin arrijmë në një situatë endemike. Por le t’i shohim gjërat në kontekstin e tyre: Unë mendoj se do të jetë plotësisht e kontrollueshme.

Dhe nuk jam optimist për shkak të temperamentit tim mesdhetar. Unë i kam të dhënat. Unë e di që ne kemi një nga mjetet më të fuqishme të krijuara ndonjëherë në mjekësi, një vaksinë që është të paktën 95% efektive. Me ARN (mARN, ed), ne kemi një teknologji që mund të adaptohet shumë shpejt nëse shfaqet një variant.

Me teknologji të tjera mund të bëhet brenda muajsh, sepse duhet të merrni virusin, ta kultivoni dhe të bëni testet. Me teknologjinë mARN në vend të kësaj ne punojmë në skedarë kompjuterikë. Sapo u zbulua sekuenca e virusit, ne morëm skedarin nga një laborator dhe krijuam një vaksinë prej andej. E gjitha është shumë e digjitalizuar, e automatizuar. Kjo është arsyeja pse gabimet njerëzore janë të rralla. Dhe duke e ditur që mund të rimarrim shpejt kontrollin e çdo varianti dhe se kemi të paktën 95% efikasitet të vaksinës, besoj se kjo do të bëhet si grip. Ne do të vaksinohemi dhe do ta jetojmë jetën tonë plotësisht. Sigurisht, ky është vetëm vlerësimi im. Gjërat mund të ndryshojnë. Por bazuar në gjithçka që kam parë, ky është skenari më i mundshëm”.