Shëndet Dëshironi të jetoni më gjatë? Lëreni mishin, kaloni te makaronat

Dëshironi të jetoni më gjatë? Lëreni mishin, kaloni te makaronat

Rritja e proteinave me bazë bimore në dietën e njeriut shoqërohet me vdekshmëri më të ulët. Ky është rezultati i një studimi, përmbledhja e të cilit u botua në Journal of the American Medical Association (JAMA).

Studimi përfshiu qindra mijëra njerëz prej 16 vitesh. Përfundimi ishte se ushqimi me proteina me bazë bimore, ku përfshihet madje buka dhe makaronat, ishte shumë më i shëndetshëm se sa proteinat me bazë shtazore.

“Lidhja midis marrjes së proteinave bimore dhe vdekshmërisë së përgjithshme ishte e ngjashme në të gjitha nëngrupet e statusit të pirjes së duhanit, diabeti, konsumi i frutave, përdorimi i vitaminave shtesë dhe gjendja shëndetësore e vetë-raportuar”, treguan shumë autorë të studimit në përmbledhje të artikullit të tyre.

“Zëvendësimi i energjisë prej 3 përqind nga proteina shtazore me proteina bimore u shoqërua anasjelltas me vdekshmërinë e përgjithshme (rreziku u ul 10 përqind si tek burrat ashtu edhe tek gratë) dhe me vdekshmërinë e sëmundjeve kardiovaskulare (11 përqind më të ulët rreziku tek burrat dhe 12 përqind rreziku më i ulët në gratë).”

Qëllimi i këtij studimi ishte besueshmëria ndaj morën pjesë shumë njerëz dhe zgjati 16 vite.

Ata vunë re se studimi i tyre përfshinte një grup bazë prej 566.398 pjesëmarrësve, dietat e të cilëve u vëzhguan gjatë një periudhe 16 vjeçare, gjatë së cilës gati 78,000 prej tyre vdiqën. Më shumë se 140,000 pjesëmarrës u përjashtuan deri në fund për arsye të ndryshme, duke lënë një grup përfundimtar prej 416.104 individësh, duke përfshirë 237,036 burra dhe 179.068 gra, me moshë mesatare përkatësisht 62.2 dhe 62.0.

“Dëshmi të konsiderueshme janë grumbulluar që mbështesin një rol të dobishëm për dietat me bazë bimësh në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare”, shpjegojnë ata. “Proteina dietike e bimëve është shoqëruar me faktorë të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare të reduktuara.”

Ata theksuan përfitimet e ngrënies së “burimeve bimore me cilësi të lartë, përfshirë bishtajoret, sojën, arrat dhe ushqimet e tjera” dhe vunë në dukje se “konsumi më i lartë i mishit të kuq dhe të përpunuar janë shoqëruar vazhdimisht me rritjen e vdekjes së parakohshme”.

Proteinat bimore janë shumë më të mira se proteinat e mishit të vezëve ose të kuq (në drejtim të zvogëlimit të vdekshmërisë dhe sëmundjeve kardiovaskulare). Proteinat bimore përfshijnë edhe ato që rrjedhin nga buka, drithërat dhe makaronat (të gjitha këto rrjedhin proteinën e tyre nga mielli, i cili vjen nga gruri). Përfundimet bien ndesh me tendencat e fundit të dietës që kanë demonizuar ushqime të rënda me karbohidrate si makaronat dhe buka.