Bota Festa e re e ditës së “unitetit serb”, nxit shqetësime në gjithë...

Festa e re e ditës së “unitetit serb”, nxit shqetësime në gjithë Ballkanin

Serbia filloi kremtimin e një festë të re kombëtare të mërkurën me një shfaqje të fuqisë ushtarake dhe bëri thirrje që të gjithë serbët etnikë në Ballkan të bashkohen nën një flamur, duke nxitur shqetësim midis fqinjëve të saj, dekada pasi thirrje të ngjashme çuan në luftërat e përgjakshme të viteve të 90-ta.

Në një ceremoni në Beograd, presidenti serb Aleksandar Vuçiç tha se festa e re nuk ka për qëllim të kërcënojë askënd ose të ndryshojë kufijtë e vendosur në Ballkan.

“Flamuri serb po kërcënon dikë, dhe ata presin që ne të kërkojmë falje?”, tha ai.

“Përgjigja ime është: kurrë më. Ne do ta mbajmë flamurin tonë me krenari kudo në botë”.

Ceremonia u ndoq nga anëtarët e qeverisë, zyrtarë serbë të Bosnjës dhe dhjetëra mijëra mbështetës të tij.

Në tubim foli edhe udhëheqësi separatist i serbëve të Bosnjës, Milorad Dodik.

“Vendi ynë nuk është Bosnja e Hercegovina, është Serbia”, tha ai duke nxitur duartrokitje të turmës.

Serbëve iu tha të ngritin flamujt kudo që jetojnë, në rajon ose në botë, për të shënuar “Ditën e Unitetit Serb, Lirisë dhe Flamurit Kombëtar”.

Më herët gjatë së mërkurës, presidenti populist Aleksandar Vuçiç inspektoi pajisjet ushtarake të ekspozuara në një park të Beogradit, duke vlerësuar gatishmërinë e ushtrisë për t’iu përgjigjur kërcënimeve të jashtme.

Ai tha se ushtria është “pesë herë më e fortë” sesa vetëm disa vjet më parë, dhe paralajmëroi blerje armësh të reja.

Tregimi i muskujve nga zyrtarët serbë si dhe thirrjet e tyre për krijimin e “Botës Serbe”, ose bashkimin politik me Serbinë të rreth 1.3 milion serbëve etnikë që jetojnë në Bosnjë, Mal të Zi, Kosovë dhe Kroaci, kanë shkaktuar shqetësime në vendet fqinje

Në vitet 1990, forcat serbe me mbështetje financiare dhe politike nga Beogradi, udhëhoqën fushata të përgjakshme në Bosnjë, Kroaci dhe Kosovë, me qëllimin për të formuar një “Serbi të Madhe”.

Fushata u përpoq pa sukses të rishkruante kufijtë e brendshëm të ish-Jugosllavisë dhe të krijonte një shtet të vetëm serb.

“Mjerisht, forcat ekspansioniste në Serbi kanë një potencial për t‘i vënë zjarrin përsëri të gjithë rajonit”, tha ai. “Perëndimi duhet të ndalojë demonin e Serbisë së Madhe para se të jetë vonë”.

Presidenti kroat Zoran Milanoviç tha se nuk mund të “besojë se serbët nuk kanë asgjë më të rëndësishme ose më të zgjuar për të bërë” sesa të krijojnë kremtime që cenojnë punët e brendshme të shteteve fqinje.

Festa e re kombëtare përkon me një fitore serbe dhe franceze në vitin 1918 kundër Fuqive Qendrore në teatrin e operacioneve ballkanike gjatë Luftës së Parë Botërore./VOA