Kuriozitete Jo vetëm valixhet! Në të ardhmen para fluturimit do të peshohen edhe...

Jo vetëm valixhet! Në të ardhmen para fluturimit do të peshohen edhe udhëtarët

Në të ardhmen, çdo pasagjer i linjës ajrore do të peshohet: kjo është kërkesa e një kompanie britanike të teknologjisë e cila po kërkon të zvogëlojë sasinë e karburantit të djegur nga avionët.

Siç ka raportuar më parë The Independent, duke peshuar çdo pasagjer para fluturimit mund të rritet siguria dhe të shkurtohet dëmi mjedisor i shkaktuar nga çdo fluturim.

Aktualisht, linjat ajrore përdorin “masën e supozuar” – duke vlerësuar peshën totale të udhëtarëve duke përdorur shifrat e përcaktuara. Në mënyrë tipike çdo pasagjer supozohet të peshojë 88 kg.

Linjat ajrore mund të përdorin gjininë për të rafinuar këtë shifër, duke vendosur 93 kg për burrat dhe 75 kg për gratë.

Por ideja është kjo: Nëse kapiteni e di se avioni po mban peshë më të vogël se “masa e supozuar”, ai ose ajo mund të ngarkojë pak më pak lëndë djegëse, e cila nga ana e tij përdor më pak lëndë djegëse për të fluturuar.

Për më tepër, pasagjerëve mund të caktohen vende në varësi të peshës së tyre në mënyrë që të balancojnë avionin në mënyrë të saktë në mënyrë që të mos ketë nevojë për ndonjë ulje shtesë.

Udhëtarët peshohen shumë rrallë përpara fluturimit; disa përjashtime janë për avionët e vegjël, ku pesha e udhëtarëve dhe balasimi i avionit janë kritike për sigurinë.

Udhëtarët më të rëndë nuk do të duhet të paguajnë ndonjë shtesë, edhe pse disa linja ajrore këmbëngulin që udhëtarët mbipeshë duhet të paguajnë për një vend shtesë.

Derisa linjat ajrore shpenzojnë rreth 200 miliardë dollarë në karburante çdo vit, mundësia e kursimit në mbarë botën është afro 1 miliard dollarë.