Bota Kafenetë në Holandë do të tregtojnë kanabis të licensuar

Kafenetë në Holandë do të tregtojnë kanabis të licensuar

Nisma e qeverisë që do të zbatohet gjatë këtij viti synon fundin e tregut ilegal të kanabisit të dominuar nga organizatat kriminale

Holanda do të gjykojë licensimin e kultivuesve të kanabisit për kafenetë e saj të famshme gjatë këtij viti duke shkaktuar kështu edhe një debat mes ligjit që lejon shitjen dhe prodhimit të tij i cili mbetet i palagjishëm duke ushqyer një treg ilegal të dominuar nga organizata kriminale.

Gjyqi fillimisht do të zhvillohet në Tilburg dhe Breda, dy qytete fqinje në jug të Holandës, me qeverinë që thotë se shpreson të fillojë në tremujorin e katërt të 2023 përpara se ta shpërndajë edhe në qytete të tjera.

Qeveria holandeze e ka quajtur një “fazë përgatitore” e një politike të re të kanabisit që do të lejojë prodhimin e kanabisit të legalizuar në të gjithë vendin. Ajo shpreson se prova në shkallë të vogël që licencon disa fermerë do të zgjidhë çdo pengesë në politikën e re.

“Është shumë e vështirë për mua të shpjegoj se si prodhohet kanabisi për momentin, sepse është i paligjshëm. Unë as nuk e di. Njerëz, më ofrojnë një mostër, nuk e di nga vjen. Nuk e di se ku prodhohet. Ndonjëherë njerëzit ju tregojnë diçka si fotografi, ose ndonjëherë ju ftojnë në fermën e tyre. Por një pronar kafeneje nuk dëshiron të shkojë atje vërtet për shkak të rreziqeve, natyrisht. Nuk them se janë të gjithë kriminelë. Kryesisht, janë njerëz të mirë nga të cilët blejmë kanabisin, por, megjithatë, nuk e di sesi është rritur dhe kultivuar ajo dhe kjo gjë ka mbetur në hije për shumë vite.”

Rick Brand shprehet se ka shumë kontaminim në tregjet ilegale të kanabisit pasi njerëzit përdorin shumë pesticide.

“Ata e bëjnë atë më të rëndë. Ju nuk e dini se çfarë përdorin. Dhe pastaj nëse blini kanabis të keq, keni probleme me fytin që zgjasin ndonjëherë një javë ose më shumë. Nëse kanabisi është i pastër, nuk e kemi problem ta tymosim atë.”

Kryetari i qytetit Bredas, Paul Depla ka deklaruar se Holanda duhet të ndalë tregun ilegal të kanabisit i cili po dominohet nga kriminelët. Depla bëri gjithashtu thirrje se shumë e rëndësishme që të përfshihet në skemën e ndërmarrë nga qeveria është mënyra sesi prodhohet kanabisi dhe nga vjen ajo pasi kjo ka rëndësi në shëndetin publik.