Kryesore Kanabisi si ilaç

Kanabisi si ilaç

Pas legalizimit të kanabisit për përdorim mjekësor në Gjermani sapo ka nisur të hapet një treg i ri me potencial të madh.

Kanabisi përdoret si terapi në rastin e sëmundjes së multipël sklerozës, për kurimin e dhimbjeve kronike apo të simptomave që shoqërojnë disa sëmundjeve të tjera si kanceri apo SIDA.

“Kur marr kanabis ndjej më pak dhimbje dhe kam më pak ngërçe”, – thotë Christoph Schäkermann, që vuan nga sëmundja e multipël sklerozës që prej vitit 2015.

Prej marsit të vitit 2017 canabisi lejohet që të tregtohet në farmacitë gjermane legalisht për t’u përdorur për arsye mjekësore. Mjekët mund t’u japin madje një recetë speciale pacientëve që të përdorin kanabis në rast se terapitë e tjera alternative nuk kanë efekt. Kostot në një rast të tillë i marrin përsipër shoqëritë e sigurimit, sepse pesë gram lule kanabisi kushtojnë në farmaci mbi 125 euro.

Në gjysmën e parë të vitit 2017 mjekët lëshuan më tepër se 10.600 receta për kanabis. Për këtë arsye shpesh në farmaci nuk e gjen dot këtë medikament me bazë bimore.

Nga kjo po përfitojnë tani katër sipërmarrjet që mundën të siguronin licencat e importit të kanabisit nga Agjencia federale e Opiumit. Një nga këto është firma Cannamedial Pharma. Niklas Kouparanis, drejtori i shpërndarjes pranë Cannamedial Pharma thotë se në Gjermani fillimisht nuk u mendua se nevoja dhe kërkesa për kanabis do të jetë kaq e madhe.

Kanabisi që importohet për arsye mjekësore ka cilësi jashtëzakonisht të lartë, dhe nuk mund të krahasohet me cilisinë e kanabisit që pihet në formë cigareje.

Tani kanabisi importohet kryesisht nga Holanda. Por Cannamedial Pharma parashikon të fillojë të importojë kanabis nga Kanadaja.

Në SHBA mjekimi me kanabis gjeneron të ardhura në miliarda. Niklas Kouparanis mendon se gjatë vitit 2018 firma e tij do të importojë rreth 22 tonë kanabis.

Importet e kanabisit u nënshtrohen kontrolleve të rrepta të cilësisë dhe të standardeve.

Kanabisi që importohet për arsye mjekësore ka cilësi jashtëzakonisht të lartë, dhe nuk mund të krahasohet me cilësinë e kanabisit që pihet në formë cigareje./Deutsche Welle