Bota Komisioni Europian ndalon përdorimin e Tik Tok për punonjësit, shkak siguria

Komisioni Europian ndalon përdorimin e Tik Tok për punonjësit, shkak siguria

Komisioni Europian ka ndaluar stafin që të përdorë aplikacionin kinez të mediave sociale TikTok. Ky vendim vjen shkak të shqetësimeve të sigurisë, në vazhdën e fundit të tensioneve në rritje midis Pekinit dhe Perëndimit.

Qeveritë perëndimore janë gjithnjë e më të alarmuara nga provat se kompanitë kineze të teknologjisë ndihmojnë Partinë Komuniste dhe shërbimet e saj të inteligjencës në mbledhjen e sasive të mëdha të të dhënave në të gjithë botën.

Një zyrtar i lartë i tha POLITICO se i gjithë stafi i Komisionit u urdhërua të enjten në mëngjes të heqë aplikacionin TikTok nga pajisjet e tyre zyrtare dhe personale.

Përndryshe, anëtarët e stafit mund të fshijnë aplikacionet e lidhura me punën nga telefonat e tyre personalë nëse këmbëngulin të mbajnë TikTok.

“Për të mbrojtur të dhënat e Komisionit dhe për të rritur sigurinë e tij kibernetike, Bordi i Menaxhimit të Korporatave të KE-së ka vendosur të pezullojë aplikacionin TikTok në pajisjet e korporatave dhe pajisjeve personale të regjistruara në shërbimin e pajisjeve celulare të Komisionit”, thuhej në emailin dërguar stafit të enjten në mëngjes.

Zyrtarëve u kërkohet të çinstalojnë aplikacionin e njohur  “sa më shpejt të jetë e mundur” dhe përpara datës 15 mars.

“Që nga 15 marsi, pajisjet me aplikacionin e instaluar do të konsiderohen të papërputhshme me mjedisin e korporatës”, theksohet në email.

Institucionet e tjera të Bashkimit Europian, duke përfshirë Këshillin dhe Parlamentin, ka të ngjarë të ndjekin përfundimisht një ndalim të aplikacionit kinez, megjithëse mund të duhet shumë më tepër kohë që Parlamenti në veçanti të jetë në gjendje të zbatojë një politikë të tillë.