Sport Kush e shpiku bilbilin e arbitrit?

Kush e shpiku bilbilin e arbitrit?

Sipas historianit të sportit Arthur Swan, shpikësi i bilbilit ishte gjyqtari i rugby nga Zelanda e Re, William Harrington Atack (1857-1930), shkruan focus.it.

Për shekuj me radhë, lojërat me top si në Kinën e lashtë, Greqinë në shekullin e pestë para Krishtit, (episkyros dhe fenidei) dhe në Romën e lashtë (harpastum, ose “futboll”), deri në variantet e Francës mesjetare dhe Italisë së Rilindjes (florentinum harpastum, “futbolli fiorentin”) u bënë pa gjyqtarë.

E njëjta gjë ndodhi, në Anglinë e mesit të viteve 1800, në ndeshjet e rugby-t dhe në ndeshjet e para të futbollit.

Vetëm rreth vitit 1870 u shfaqën gjyqtarët ose arbitrat e parë. Ata qëndruan në vijën anësore dhe përdorën zërin e tyre për të tërhequr vëmendjen e lojtarëve. Kështu që në fund të lojës ata shpesh ishin pa zë, për shkak të të bërtiturave gjatë ndeshjes.

Megjithatë, një ditë në qershor 1884, William Atack futi në xhepat e tij bilbilin që përdorte për qentë e tij dhe e përdori atë për të ndaluar lojën.

Risia u pëlqye dhe u miratua fillimisht në rugby dhe më pas në futboll.

Në 1891, Bordi Ndërkombëtar i Federatës së Futbollit përcaktoi detyrat e gjyqtarit dhe zyrtarisht i dha atij një fletore dhe një bilbil.