Kulturë “Le Temps” 1901: Ja vendimet e marra në Kongresin shqiptar të Napolit

“Le Temps” 1901: Ja vendimet e marra në Kongresin shqiptar të Napolit

Nga Aurenc Bebja*, Francë

“Le Temps” ka botuar, të enjten e 2 majit 1901, në faqen n°2, një shkrim mbi Kongresin shqiptar të Napolit dhe vendimet e marra prej tij.

Aurenc Bebja, nëpërmjet faqes së tij “Dars (Klos), Mat – Albania”, ka sjellë, në shqip, rrëfimin e plotë të gazetës franceze:

Na shkruajnë nga Roma:

Kongresi shqiptar, i sapo mbajtur në Napoli, ka miratuar rezolutat në vijim:

 – Përdorimin e alfabetit latin në gjuhën shqipe;

 – Mësimin e gjuhës shqipe në të gjitha komunat e Italisë – popullata e të cilave është me origjinë shqiptare – dhe përhapjen e gjuhës italiane në Shqipëri.

Asambleja ka votuar sërish kundër masave të qeverisë osmane që kërcënojnë në Shqipëri ekzistencën e gjuhës dhe kombësisë.

Kongresi, para se të ndahej, vendosi të takohej çdo vit në Itali.

Një grup delegatësh u prit nga Mbreti, i cili i përgëzoi ata për përpjekjet e bëra për ruajtjen e kombësisë shqiptare dhe zhvillimin e marrëdhënieve tregtare midis Italisë dhe Shqipërisë.

Mbreti premtoi, ndër të tjera, të jetë president nderi i kongresit të vitit të ardhshëm.

Burimi: Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania