Kuriozitete Mënyra si bota jonë do të marrë fund? Studimi hedh dritë mbi...

Mënyra si bota jonë do të marrë fund? Studimi hedh dritë mbi yllin xhuxh të bardhë, shkatërrues i sistemit diellor

Të gjithë e dimë se fundi i botës do të vijë një kohë- por si do të duket saktësisht?

Shkencëtarët nga Universiteti i Warwick dhe universitete të tjera kanë studiuar ndikimin e xhuxhëve të bardhë, yjet e fundit që kanë djegur të gjithë karburantin e tyre në sistemet planetare siç është sistemi ynë diellor.

Kur asteroidët, hënat dhe planetët afrohen me xhuxhët e bardhë, graviteti i tyre i madh i copëton këta trupa të vegjël planetarë në copa gjithnjë e më të vogla, të cilat vazhdojnë të përplasen, duke i bluar ato në pluhur.

Ndërsa studiuesit thanë se Toka ndoshta do të gëlltitet nga ylli ynë pritës, Dielli, përpara se të bëhet një xhuxh i bardhë, pjesa tjetër e sistemit tonë diellor, duke përfshirë asteroidët midis Marsit dhe Jupiterit, si dhe hënat e Jupiterit, në fund mund të copëtohen nga Dielli në një formë ylli të bardhë.

Dr Amornrat Aungwerojwit nga Universiteti Naresuan në Tajlandë, i cili udhëhoqi studimin, tha se: “Hulumtimi i mëparshëm kishte treguar se kur asteroidët, hënat dhe planetët afrohen me xhuxhët e bardhë, graviteti i madh i këtyre yjeve i copëton këto trupa të vegjël planetarë në copa më të vogla dhe më të vogla”.

Përplasjet midis këtyre pjesëve përfundimisht i bluajnë ato në pluhur, i cili më në fund bie në xhuxhin e bardhë, duke u mundësuar studiuesve të përcaktojnë se nga çfarë lloji materiali janë bërë trupat origjinalë planetarë.

Për kërkimin e ri, shkencëtarët hetuan ndryshimet në shkëlqimin e yjeve për 17 vjet, duke hedhur dritë mbi mënyrën se si këto trupa janë ndërprerë. Ata u fokusuan në tre xhuxha të bardhë të ndryshëm, të cilët të gjithë silleshin shumë ndryshe.

Xhuxhi i parë i bardhë i studiuar – i njohur si ZTF J0328-1219 – u shfaq i qëndrueshëm dhe “i sjellë mirë” gjatë viteve të fundit, por autorët gjetën prova për një ngjarje të madhe katastrofike rreth vitit 2010.

Një tjetër yll – i njohur si ZTF J0923 + 4236 – u tregua se zbehej në mënyrë të parregullt çdo dy muaj dhe tregon ndryshueshmëri kaotike në shkallët kohore të minutave gjatë këtyre gjendjeve më të zbehta, përpara se të ndriçohej përsëri.

Xhuxhi i tretë i bardhë i analizuar – WD 1145+017 – ishte treguar nga Instituti i Teknologjisë i Massachusetts (MIT) në 2015 se sillet afër parashikimeve teorike, me variacione të mëdha në numra, forma dhe thellësi tranzite. Çuditërisht në këtë studim të fundit, tranzitët tani janë zhdukur plotësisht.

“Sistemi, në përgjithësi, po bëhet shumë butësisht më i ndritshëm, pasi pluhuri i prodhuar nga përplasjet katastrofike rreth vitit 2015 shpërndahet,” tha Gaensicke. “Natyra e paparashikueshme e këtyre tranziteve mund t’i çmendë astronomët, një minutë ata janë aty, në minutën tjetër ata ikin. Dhe kjo tregon për mjedisin kaotik në të cilin ndodhen.”