Extra Mjeku zbulon gabimin numër 1 që i bën njerëzit që të plaken...

Mjeku zbulon gabimin numër 1 që i bën njerëzit që të plaken më shpejt

Një mjek ka zbuluar problemin nr.1 që mund t’ju bëjë të plakeni më shpejt që është gjumi me cilësi të dobët.

Dr. Neil Paulvin, një mjek për mjekësinë rigjeneruese, shpjegoi rëndësinë e gjumit në një artikull për CNBC.

Pushimi i mirë gjatë natës është thelbësor për ata që shpresojnë të plaken më mirë (dhe më ngadalë), theksoi ai.

Gjumi është thelbësor për shëndetin, sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit. Fondacioni zbuloi se pothuajse 7 nga 10 persona që raportuan gjumë të dobët përjetuan nivele të buta ose më të larta të simptomave depresive.

Faktorët gjenetikë dhe zgjedhjet e stilit të jetesës, si pirja e duhanit, dieta dhe konsumimi i alkoolit, gjithashtu mund të ndikojnë në plakje por Paulvin tha se gjumi i keq “është gabimi nr. 1 që do t’ju bëjë të plakeni më shpejt”.

Pse gjumi është kaq i rëndësishëm?

Trupi shërohet dhe punon për të ruajtur shëndetin fizik gjatë gjumit, sipas Institutit Kombëtar të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut në Amerikë.

Me kalimin e kohës, gjumi i keq mund të nxisë probleme kronike shëndetësore dhe të ndikojë në zemrën, metabolizmin dhe sistemin imunitar.

Mungesa e gjumit mund të shkaktojë rrudha dhe plakje të parakohshme të lëkurës, tha Paulvin, duke shtuar se ai gjithashtu mund të përbëjë rreziqe serioze, siç është një rrezik më i lartë i zhvillimit të demencës.

Ai rekomandon se mbajtja e një orari të qëndrueshëm të gjumit, ekspozimi ndaj dritës së diellit pas zgjimit dhe kufizimi i kafeinës mund të përmirësojë gjumin e natës.