Shëndet Një nga ushqimet popullore të shqiptarëve lufton kolesterolin dhe jo vetëm

Një nga ushqimet popullore të shqiptarëve lufton kolesterolin dhe jo vetëm

Lakra turshi është e pasur me vitaminë C, e cila është një antioksidant i rëndësishëm dhe gjithashtu përmban shumë kalcium, kalium, hekur dhe vitamina B.

Nga fermentimi i lakrës krijohet edhe vitamina B12, e cila gjendet ekskluzivisht në ushqimet me origjinë shtazore, prandaj lakra turshi rekomandohet veçanërisht për veganët dhe vegjetarianët.

Lakra turshi është një burim natyror i baktereve probiotike që përmirësojnë sistemin tonë imunitar. Për shkak të një ekuilibri kaq të mirë të mikroorganizmave, ky ushqim rekomandohet gjithmonë në rastin e disa sëmundjeve të shkaktuara nga një çekuilibër i florës së zorrëve, veçanërisht pas terapisë me antibiotikë.

Gjithashtu rekomandohet për uljen e kolesterolit të keq në gjak, për përshpejtimin e metabolizmit dhe për përmirësimin e humorit.

Lakra turshi është me pak kalori, përmban vetëm 25 kalori për 100 gram, prandaj është një ushqim ideal dietik.

Është i mirë edhe për personat anemikë sepse është i pasur me kripëra minerale, vitamina dhe klorofil.

Personat që vuajnë nga tensioni i lartë i gjakut këshillohen që të mos konsumojnë më shumë se një porcion në ditë sepse lakra e fermentuar është e mbushur me natrium.