Ekonomi Pandemia do të ulë me 38% investimet e huaja

Pandemia do të ulë me 38% investimet e huaja

Kriza e pandemisë do të godasë në të gjithë botën investimet e huaja, të ardhura të cilat konsiderohen si motori i zhvillimit ekonomik.

Në raportin e përvitshëm të botuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara konstatohet se vendet të cilat pritet të kenë rënien më të madhe të fluksit të investimeve për shkak të pasojave që po sjell Covid-19, janë ekonomitë në zhvillim, pjesë e të cilave është dhe Shqipëria.

Raporti i Investimeve Globale thotë se në ekonomitë në tranzicion, investimet e huaja direkte këtë vit pritet të reduktohen me 38%, kjo rënie është tipike për ekonomi që varen nga burimet natyrore të gazit dhe naftës, siç janë Rusia, Azerbajxhani, Shqipëria, por tkurrje pritet të ketë

“Në vitin 2020, hyrjet e investimeve të huaja në ekonomitë në tranzicion parashikohet të bien me rreth 38 %. Në projektet e bazuara në burimet natyrore, perspektivat janë rishikuar në rënie pasi dobësohet kërkesa për mallra dhe çmimi i naftës, një prej eksporteve kryesore nga ekonomitë në tranzicion, do të mbetet i ulët.”

Në tremujorin e parë të këtij viti investimet e huaja direkte në vendin tonë ranë me 20% krahasuar me një vit më pare, për herë të parë pas 5 vjetësh, ndërsa arritën në fund të 2019-s një rekord prej 1 miliard e 79 milion eurosh.

Nëse investimet e huaja do të tkurren me 38%, këtë vit ato nuk do të arrijnë të jenë më shumë se 700 milion euro, duke arritur nivelin e vitit 2012, raporton Tv Klan.