Bota Papa Françesku u përgjua fshehurazi: Detaje të bisedës me një kardinal zbulohen...

Papa Françesku u përgjua fshehurazi: Detaje të bisedës me një kardinal zbulohen në gjyq

Delia Gallagher, CNN

Papa Françesku është regjistruar fshehurazi gjatë një bisede telefonike me një nga kardinalët e tij. Detajet dolën gjatë një gjyqi financiar në Vatikan të enjten.

Një gjykatë në Vatikan dëgjoi regjistrimin audio midis Papa Françeskut dhe kardinalit Angelo Becciu, i pandehur, i cili i kërkon Papës të konfirmojë se ai kishte autorizuar pagesa për të ndihmuar në lirimin e një murgeshë të rrëmbyer në Afrikë.

Gazetarët nuk u lejuan të dëgjonin regjistrimin, por një transkript nga Policia Financiare Italiane u publikua më pas nga agjencia italiane e lajmeve Adnkronos. Përmbajtja e bisedës u konfirmua më pas nga tre avokatë mbrojtës në gjyq, të cilët folën me gazetarët pas seancës.

Regjistrimi është bërë nga një palë e tretë në dhomën me kardinalin Becciu gjatë bisedës telefonike, e cila u zhvillua më 24 korrik 2021. Telefonata u bë tre ditë para fillimit të gjyqit në Vatikan, në të cilin Becciu akuzohet për përvetësim dhe abuzim me detyrën dhe vetëm 10 ditë pasi Françesku doli nga spitali pas një operacioni në zorrë.

Në telefonatë, Becciu i kërkon Papës të konfirmojë se ai kishte autorizuar pagesat që Kardinali i bëri një konsulenteje sigurie që ishte paraqitur si Cecilia Marogna – e cila gjithashtu akuzohet për përvetësim në gjyq – për të paguar firmën britanike, Inkerman Group, për të ndihmuar në sigurimin e lirimit të murgeshës që ishte rrëmbyer nga militantët islamikë në Mali në vitin 2017, thuhet në transkript.

Shumat e paguara, sipas kardinalit Becciu, i cili në atë kohë ishte numri dy në Sekretariatin e Shtetit të Vatikanit, ishin 350 000 euro (363 706 dollarë) për firmën britanike dhe 500 000 euro (519 580 dollarë) si shpërblim për murgeshën.

Sipas transkriptit, Papa thotë në telefonatë se e mbante mend në mënyrë të paqartë dhe i kërkon kardinalit të shkruajë atë që do të dëshironte që Papa të konfirmonte.

Sipas ligjit të Vatikanit nuk ka asnjë dispozitë që një Papë të thirret si dëshmitar në gjyq.

Kardinali Becciu, i cili u pushua nga puna dhe iu hoq shumica e të drejtave të tij si kardinal nga Papa Françesku në shtator 2020, ka pohuar gjithmonë se çdo transaksion financiar që ai ndërmori ishte miratuar plotësisht nga eprorët e tij, përfshirë Papa Françeskun.

Detajet e telefonatës të regjistruar fshehurazi dhe ajo që Papa Françesku dinte për transaksionet financiare të Vatikanit janë vetëm të fundit në një gjyq të gjatë dhe të ndërlikuar që përqendrohet në blerjen nga Vatikani të një ndërtese luksoze në Londër, në të cilën 10 të pandehur akuzohen për mashtrim dhe zhvatje.