Extra Pse foshnjat lëvizin gjithmonë duke tundur krahët dhe këmbët? Tani ka një...

Pse foshnjat lëvizin gjithmonë duke tundur krahët dhe këmbët? Tani ka një shpjegim

Lëvizjet spontane dhe në dukje të rastësishme të të porsalindurve kanë kuptim: kjo konfirmohet nga një studim i cili i analizoi lëvizjet e tyre përmes një modeli kompjuterik.

Kuptimi më i mirë se si zhvillohet ky sistem biologjik mund të na ndihmojë të kuptojmë origjinën e lëvizjes njerëzore dhe të diagnostikojmë çdo çrregullim zhvillimi sa më shpejt që të jetë e mundur.

Për të arritur në këto përfundime, studiuesit regjistruan lëvizjet e përbashkëta të 12 foshnjave të lindura të shëndetshme më pak se dhjetë ditëshe dhe dhjetë foshnjave rreth tre muajsh.

Ata më pas vlerësuan aktivitetin e muskujve të të vegjëlve dhe sinjalet e hyrjes ndijore me ndihmën e një modeli kompjuterik dhe në fund analizuan karakteristikat e ndërveprimeve midis aktivitetit të muskujve dhe sinjaleve hyrëse duke përdorur algoritme.

“Studimet e kryera deri më tani kanë sugjeruar që foshnjat zhvillojnë sistemin e tyre sensorimotor përmes lëvizjeve të shpejta dhe të fokusuara”, shpjegon Hoshinori Kanazawa, një nga autorët.

Rezultatet që morëm tregojnë se nuk është kështu dhe se lëvizjet e tyre ”bredhin” vetëm nga kurioziteti, në kërkim të ndërveprimeve sensoro-motore.

Sipas asaj që është zbuluar, foshnjat nuk do të përsërisin të njëjtën lëvizje derisa ta mësojnë atë, por do të kryejnë shumë dhe të ndryshme, duke mësuar të lëvizin në hapësirë ​​duke e eksploruar me kuriozitet.

Përveç të kuptuarit më të mirë se si zhvillohen foshnjat, studimet e mëtejshme në këtë fushë mund të ndihmojnë në përcaktimin se cilat sjellje janë normale dhe cilat, në vend të kësaj, mund të nënkuptojnë vonesë zhvillimi.

“Qëllimi im përfundimtar është të kuptoj mekanizmat që qëndrojnë në themel të zhvillimit motorik dhe të promovoj zhvillimin e fëmijës”, përfundon Kanazawa,