Psikologji Pse uria e madhe shndërrohet në zemërim?

Pse uria e madhe shndërrohet në zemërim?

Pse kur uria është aq e madhe, pothuajse kthehet në zemërim?

Kjo ndjesi intensive ka një arsye shkencore dhe është e lidhur me aktivitetin e një grupi neuronesh të quajtur AgRPs që gjenden në hipotalamus, një rajon i trurit.

”Ne i kemi studiuar prej vitesh për të kuptuar se si, duke modifikuar aktivizimin e tyre sipas dëshirës, ​​mund të na ndihmojnë të marrim pak a shumë ushqim duke luftuar sëmundje të tilla si obeziteti apo anoreksia”, theksojnë studiuesit.

AgRP-të janë të vendosura pranë furnizimeve me gjak të trurit dhe kanë akses në hormonet që vijnë nga stomaku dhe indi dhjamor dhe sinjalizojnë nivelet e energjisë: kur këto janë të ulëta, AgRP-të aktivizohen për të sinjalizuar nevojën për të ngrënë; kur është i lartë, AgRP-të heshtin, duke treguar ngopje.

Eksperimentet e kryera në minj në vitin 2015 treguan se kur brejtësit nuk hanin mjaftueshëm, neuronet AgRP qëllonin më shpesh, edhe nëse shihnin ose ndjenin vetëm ndonjë ushqim të shijshëm.

Megjithatë, një studim tjetër ka treguar se ajo që aktivizon më efektivisht AgRP-të janë kaloritë (ose më mirë mungesa e tyre) që arrijnë në zorrë.

Për ta vërtetuar këtë, studiuesit i ushqyen minjtë me një ëmbëlsues artificial pa kalori: sapo u gëlltit, aktiviteti i AgRP-ve ra, por vetëm përkohësisht.

Kur brejtësit “kuptuan” se ushqimi nuk kishte lëndë ushqyese, neuronet u aktivizuan përsëri, duke sinjalizuar nevojën për ushqim me kalori.

Shkencëtarët shpresojnë se duke kuptuar më mirë se si AgRP-të nxisin marrjen e ushqimit, mund të gjenden mënyra të reja për të trajtuar ata që hanë shumë ose shumë pak kalori.