Bota Putin betohet për herë të pestë si President i Rusisë (edhe aktori...

Putin betohet për herë të pestë si President i Rusisë (edhe aktori i famshëm amerikan në ceremoninë solemne të Kremlinit

Vladimir Putin filloi të martën mandatin e tij të pestë si President i Rusisë. Në një inaugurim vezullues në Kremlin, ai filloi një mandat të ri gjashtëvjeçar në të cilin do të vazhdojë të ketë pushtetin absolut në duart e tij pas viteve të shkatërrimit të suksesshëm të kundërshtarëve politikë dhe vazhdon me agresionin kundër Ukrainës fqinje që ai filloi në shkurt 2022.

Ai ka mbajtur postin më të lartë për gati një çerek shekulli dhe është udhëheqësi më jetëgjatë i Kremlinit që nga Stalini dhe kur mandati i tij të përfundojë në vitin 2030, sipas Kushtetutës, ai do të ketë sërish të drejtën të kandidojë për postin.

Në një ceremoni në Pallatin e Madh të Kremlinit të praruar, Putini vuri dorën mbi Kushtetutën ruse dhe premtoi se do ta mbronte atë, ndërsa një turmë e ftuarish të zgjedhur me kujdes shikonte betimin e tij, shkruan AP.

Që nga pasimi i Presidentit Boris Yeltsin në orët e fundit të vitit 1999, Putini e ka transformuar Rusinë nga një vend që po dilte nga kolapsi ekonomik në një shtet që kërcënon sigurinë globale.

Pas pushtimit të Ukrainës në vitin 2022, i cili është bërë konflikti më i madh i Evropës që nga Lufta e Dytë Botërore, Rusia është nën sanksione të rënda perëndimore dhe po i drejtohet regjimeve të tjera si Kina, Irani dhe Koreja e Veriut për mbështetje.

Kur ishte nisur për në Pallatin e Madh, ndaloi në korridor dhe shikoi për disa sekonda foton që ishte në mur në të djathtë të tij.

“Dua të falënderoj pjesëmarrësit e operacionit special ushtarak, të gjithë ata që luftojnë për atdheun tonë”, tha Putin në inaugurim.

Ai tha gjithashtu se Rusia nuk i refuzon bisedimet me Perëndimin, por se ata janë ata që po pengojnë zhvillimin e Rusisë dhe nuk duan të bashkëpunojnë.

“Ne jemi një komb unik, i madh dhe së bashku do të kapërcejmë të gjitha pengesat dhe do të realizojmë dhe realizojmë gjithçka që ëndërrojmë. Së bashku do të fitojmë”, përfundoi ai dhe fitoi duartrokitje të mëdha nga turma e hipnotizuar, ku përfshihej Steven Seagal, aktori amerikan i cili është i njohur për adhurimin e Putinit.