Peruane, indiane, franceze, greke. Restorantet në qendër të Stamford-it ofrojnë këto kuzhina dhe më shumë. Së fundmi listës i është bashkuar edhe kuzhina shqiptare.
“Çka ka Qëllu” hapi dyert e saj në fund të vitit të kaluar afër Columbus Park, në të njëjtin bllok me Tiernan’s Bar & Restaurant, Chutni Biryani & Noodle Bar, Kouzina, Garden Catering, Fiesta On Main dhe Shells Grill Seafood & Bar. Ndërtesa në 15 Clark St. ishte më parë shtëpia e Bar BQ, e cila u mbyll disa vite më parë, shkruan stamford advocate.
Pronari Ramiz Kukaj, i cili është me origjinë nga Kosova, tha pas hapjes së dy lokacioneve të Çka Ka Qëllu në New York, një në Bronx dhe një tjetër në Manhattan se ai donte t’ua prezantonte kulturën e tij njerëzve në Stamford, një qytet që i kujton atij Europën.
“Manhattan të jep atë nxitim që nuk të lejon të lundrosh të tjerët nëpër kulturën tënde dhe gjithçka për shkak të shpejtësisë dhe stilit të jetesës”, tha Kukaj, i cili emigroi në Shtetet e Bashkuara rreth 26 vjet më parë. “Njerëzit nga Stamfordi ju dëgjojnë. Ata ju dëgjojnë, vijnë dhe dëgjojnë historitë tuaja, dhe kështu jemi ne në Europë.”
Kukaj e cilësoi Çka ka Qëllu jo vetëm restorant por edhe muze. Ndërtesa dykatëshe, e cila përfshin një bar dhe një oborr, është e mbushur me ato që ai tha se janë artefakte nga Ballkani. Tavolinat e ngrënies prej druri janë të rrethuara me mure guri dhe të vendosura nën llambadarë të vegjël.
Emri është një thënie që përafërsisht do të thotë: “Kjo është ajo që kemi”, tha Kukaj. Vjen nga ideja që nëse një udhëtar kalon pranë shtëpisë tuaj, ju i ftoni ata brenda, edhe nëse keni pak ushqim për të ofruar, tha ai.
Kukaj tha se vendosi të hapte restorantin e tij të parë pasi nuk mundi të gjente një restorant shqiptar për t’ia rekomanduar djalit të tij, i cili kishte dashur të shkonte në një restorant me miqtë.
Mishi i viçit është një element kryesor në menynë e Çka ka Qëllu. Klientët mund të porosisin salsiçe viçi për një meze ose mish viçi për ushqim. Për ata që kërkojnë ushqime më të lehta, Kukaj tha se sallatat janë “shumë autentike”, të bëra me vaj ulliri dhe “gjithçka që është rritur në shtëpi”, si domate dhe kastravec, plus djathë të bërë vetë. Restoranti bën edhe bukë të freskët. Sigurisht, nuk mungon as bakllavaja.
Ramiz Kukaj