Histori “Shqipëria e Harruar” – Fundi fatkeq i kolonel Osman Gazepit

“Shqipëria e Harruar” – Fundi fatkeq i kolonel Osman Gazepit

Gazepi me dy vajzat partizan

Nga Auron Tare

Leskovik

Rrënojat në foto janë pjesë e shtëpisë së dikurshme të një personazhi tejet interesant të kohës së Mbretërisë Shqiptare. Adjutanti personal i Mbretit Zog, figure karizmatike dhe legjendare në të njëjtën kohë. Ushtarak i trupave Perandorake dhe pjesëmarrës në luftimet e otomanëve me trupat koloniale angleze në Canakala dhe Galipoli. Vjen në Shqipëri ku ngjit shkallët e karrierës ushtarake në krah të politikanit të ri nga Mati, Ahmet Zogut. Bëhet një prej njerëzve më të besuar të tij dhe personi që arreston në Parlament atentatorin e Mbretit, Valter Beqirin. Besnik i Zogut edhe pasi ai u largua nga vendi.

Nuk dihet se përse Mbreti nuk e mori me vete, ndoshta mosha e kaluar apo dëshira e Kolonelit për të qëndruar, Osman Gazepi u tërhoq në shtëpinë e tij në Leskovik. David Smiley oficeri britanik i Misionit Anglez e përshkruan në librin e tij me Kujtime si një figure tejet ekzotike dhe karizmatik. Ata u takuan ne Leskovik ku Osman Gazepi hipur në një kalë të bukur i shoqëruar nga të dyja vajzat e tija partizane takoi Misionin Ushtarak Britanik.

Osman Gazepi

Veshur gjithmonë me uniformen ushtarake, qillotat, çizmet e lustruara dhe gradat që ja kishte vendosur vete Mbreti ai bënte një figure mjaft ekscentrike në qytezën e vogël të Leskovikut.

Në 1945 u arrestua në moshë të thyer si besnik i Zogu, akuzë për të cilën nuk u ankua pasi ishte dhe mbeti besnik i Mbretit. U lirua nga burgu pas 8 vjetësh vetëm me ndërhyrjen e Ministrit të Brendshëm Mehmet Shehu.

Gazepi me dy vajzat partizane

Edhe pse kishte dy vajza partizane dhe një djalë dëshmor mbeti vetëm rrugëve pa shtëpi dhe pa një strehë ku të kalonte natën. E gjetën të vdekur nën një urë ku mjeku që bëri raportin shkruante se kishte vdekur nga uria dhe sëmundjet e morrit.

Shtëpia e tij në Leskovik tashme është një rrënojë ku i janë marrë edhe gurët e qosheve si për të tentuar ta fshijnë edhe nga historia figurën kaq kalorësiake të një fisniku nga Leskoviku.