Extra Si ndikon konsumimi i kafesë te mëlçia?

Si ndikon konsumimi i kafesë te mëlçia?

Konsumimi i kafesë shoqërohet me një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve kronike të mëlçisë (si hepatiti) dhe mëlçisë së dhjamosur, shkruan focus.it.

Efekti parandalues ​​gjendet me të gjitha llojet e kafesë, duke përfshirë kafenë e çastit dhe kafenë pa kafeinë.

Shkencëtarët në Universitetin e Southampton (MB) analizuan të dhënat nga 494 585 pjesëmarrës në Britaninë e Madhe, me një bazë të dhënash e përdorur për të studiuar faktorët gjenetikë ose mjedisorë të lidhur me kushte të caktuara shëndetësore.

Në mesin e këtyre personave ishin 384 818 konsumues kafeje dhe 109 767 persona që nuk konsumuan kafe. Të gjithë pjesëmarrësit ishin midis 40 dhe 69 vjeç.

Studiuesit i ndoqën ata për një mesatare prej gati 11 vitesh, gjatë të cilave ata monitoruan shëndetin e tyre të mëlçisë. Në këtë periudhë janë shënuar 3 600 raste me sëmundje kronike të mëlçisë me 301 vdekje, dhe 1 839 raste me mëlçi të dhjamosur, gjendje që mund të çojë në inflamacion të tepruar të organit dhe deri te komplikime të rënda.

A e zgjat jetën pirja e kafesë?

Pas shqyrtimit të faktorëve të tjerë që mund të ndikojnë në shëndetin e mëlçisë, si duhanpirja ose zakonet e alkoolit dhe indeksi i masës trupore, u zbulua se ata që pinin kafe në çdo sasi dhe të çdo lloji kishin një rrezik më të ulët dhe 20% e zhvillimit të sëmundjes kronike të mëlçisë në krahasim me njerëzit që nuk e konsumojnë.

Ata që pinin kafe sipas studimit kishin një rrezik 49% më të ulët për të vdekur nga të njëjtat shkaqe.

Efekti mbrojtës rritet me sasinë e kafesë së konsumuar, por deri në 3-4 filxhanë në ditë: pas këtij pragu nuk vërehen përfitime të mëtejshme. Nuk është kuptuar deri më tani se nga cila substancë mund të varet ky efekt i dukshëm i dobishëm.

Për momentin nuk është e mundur të thuhet me siguri se kafeja në doza të moderuara mbron mëlçinë, si një ilaç, edhe nëse indikacionet e përfitimeve, në mëlçi, veshka dhe janë gjetur në studime të tjera më parë.

Ndërsa presin për të kuptuar nëse dhe si mund të shfrytëzohet kjo lidhje pozitive, ekspertët rekomandojnë që të kujdeseni për mëlçinë në mënyrat tradicionale, të shmangni konsumimin e tepërt të alkoolit, të ushtroni, të hani mirë dhe të mbani një peshë të shëndetshme trupore.