Një studim i fundit ka zbuluar se, vaktet e gatshme dhe buka masive e paketuar rrisin rrezikun e kancerit. Ushqimet e përpunuara mund të rrisin shanset për sëmundje edhe nëse keni peshë të shëndetshme, kryesisht kancerin ovarian dhe tumoret e trurit.
Ushqime të tjera ultra të përpunuara përfshijnë proshutën, patatet e skuqura, drithërat e mëngjesit, ëmbëlsirat dhe çokollatën.
Studimi i financuar krahasoi dietat e njerëzve të moshës së mesme me të dhënat e tyre shëndetësore. Ai zbuloi se çdo 10 për qind rritje e kalorive nga ushqimet e përpunuara lidhej me një rritje prej dy për qind në rrezikun e kancerit. Për kancerin ovarian, i cili prek 7500 gra çdo vit, rreziku u rrit me 19 për qind.
Shanset për një vdekje të hershme nga kanceri gjithashtu u rritën krahas sasive të ushqimeve të padëshiruara, shkruajnë studiuesit në revistën eClinicalMedicine. Rreziku i vdekjes nga kanceri ovarian ishte 30 për qind më i lartë tek njerëzit që hanin ushqime më të përpunuara.
Studimi i ri vjen pasi studiuesit gjetën një lidhje midis pijeve të ëmbla me sheqer dhe kancerit të zorrëve. Ai zbuloi se të rriturit, veçanërisht gratë, që hanë dy ose më shumë për të shuar etjen e tyre çdo ditë, “dyfishojnë” rrezikun e kancerit të zorrëve para moshës 50 vjeç.
Pijet joalkoolike, pijet me shije frutash dhe pijet sportive dhe energjike përbëjnë të gjitha një kërcënim të konsiderueshëm.
Në nëntor 2022, ekspertët zbuluan se ngrënia e një diete të shëndetshme me perime mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të zorrëve me një të pestën, por vetëm nëse jeni mashkull.
Shkencëtarët në Universitetin Kyung Hee në Korenë e Jugut zbuluan se kanceri kolorektal kishte 22 për qind më pak gjasa te meshkujt që hanin më shumë fruta dhe perime, krahasuar me ata që hanë më pak.