Bota Sulmet kibernetike, SHBA sanksionon 10 iranianë dhe dy kompani

Sulmet kibernetike, SHBA sanksionon 10 iranianë dhe dy kompani

Shtetet e Bashkuara të Amerikës vendosën këtë të mërkurë sanksione për 10 individë iranianë dhe dy kompani iraniane. Sanksionet janë në vijim të reagimit të qeverisë amerikane ndaj aktiviteteve të vazhdueshme kibernetike të kryera nga aktorët iranianë.

Departamenti i Zyrës së Thesarit të Kontrollit të Pasurive të Huaja (OFAC) thotë se “sanksionoi dhjetë individë dhe dy entitete për rolet e tyre në kryerjen e akteve keqdashëse kibernetike, përfshirë aktivitetin e ransomware. Emërtimet e sotme janë pjesë e një veprimi të përbashkët me Departamentin e Drejtësisë, Departamentin e Shtetit, Byronë Federale të Hetimit, SHBA. Komanda Kibernetike, Agjencia e Sigurisë Kombëtare dhe Agjencia e Sigurisë Kibernetike dhe Sigurisë së Infrastrukturës. Individët dhe entitetet e përcaktuara sot janë të gjithë të lidhur me Korpusin e Gardës Revolucionare Islamike të Iranit (IRGC). Ky veprim vazhdon serinë e emërtimeve OFAC që synojnë të mbrojnë amerikanët nga aktiviteti ransomware, nga lehtësuesit e aktivitetit ransomware dhe krime të tjera kibernetike”.

“Aktorët e ransomware dhe kriminelët e tjerë kibernetikë, pavarësisht nga origjina e tyre apo baza e operimit, kanë shënjestruar bizneset dhe infrastrukturën kritike në të gjithë kufirin – duke kërcënuar drejtpërdrejt sigurinë fizike dhe ekonominë e Shteteve të Bashkuara dhe kombeve të tjera,” tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare Brian E. Nelson.

“Ne do të vazhdojmë të ndërmarrim veprime koordinuese me partnerët tanë globalë për të luftuar dhe parandaluar kërcënimet e ransomware, përfshirë ato të lidhura me IRGC.”

Departamenti i Thesarit thekson se incidentet e Ransomware kanë ndërprerë shërbimet dhe bizneset kritike në mbarë globin, duke përfshirë shkollat, zyrat qeveritare, spitalet dhe shërbimet e urgjencës, transportin, energjinë dhe kompanitë ushqimore. Pagesat e raportuara të ransomware në Shtetet e Bashkuara arritën mbi 590 milionë dollarë në 2021, krahasuar me një total prej 416 milionë dollarësh në vitin 2020. Qeveria amerikane vlerëson se këto pagesa përfaqësojnë vetëm një pjesë të dëmit ekonomik të shkaktuar nga aktivitetet keqdashëse kibernetike.

“Veprimi i sotëm demonstron angazhimin e qeverisë së SHBA për të ndërprerë infrastrukturën dhe aktivitetin e aktorëve të ransomware. Shtetet e Bashkuara nuk do të tolerojnë aktivitete keqdashëse kibernetike”, thuhet mes të tjerash në njoftim.

Irani është në qendër të vëmendjes kohët e fundit për sulme kibernetike, përfshirë edhe Shqipërinë.

Sa i përket sulmeve ndaj Shqipërisë, Departamenti Amerikan i Thesarit sanksionoi të premten Ministrinë e Inteligjencës dhe Sigurisë së Iranit (MOIS) dhe ministrin e Inteligjencës Esmail Khatib për përfshirje në aktivitete kibernetike kundër Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj.