Aktualitet The Guardian: Leonard Farruku u mashtrua dhe u dërgua me forcë në...

The Guardian: Leonard Farruku u mashtrua dhe u dërgua me forcë në anije, autoritetet injoruan shqetësimet e tij

Shqetësimet për shëndetin mendor të Leonard Farrukut u injoruan, shkruan The Guardian, ndërsa familja bën thirrje për hetim. Familja e Leonard Farrukut po bën thirrje për një hetim të pavarur për vetëvrasjen e tij në anijen Bibby Stockholm.

Azilkërkuesi shqiptar, 27 vjeç, u gjet i vdekur në një maune, ankoruar në Portland, Dorset, më 12 dhjetor të vitit të kaluar.

Avokatët e familjes i kanë shkruar ministrit të drejtësisë, Alex Chalk, duke kërkuar që Avokati i Popullit i Burgjeve dhe i Provës të hetojë. Kërkesa i është kaluar Ministrisë së Brendshme. Ndërsa është e detyrueshme për Avokatin e Popullit të Burgjeve dhe të Provës të hetojë vdekjet në paraburgimin e imigracionit, maunja nuk klasifikohet si qendër paraburgimi edhe pse burrat vendosen atje kundër vullnetit të tyre dhe e përshkruajnë atë si të ngjashme me burgun. Sipas letrës nga firma ligjore Bhatt Murphy, kushtet janë të ngjashme me ato në paraburgim dhe kërkojnë që një organ i pavarur të shqyrtojë rrethanat që lidhen me vetëvrasjen.

Dihet pak për rrethanat që çuan në vdekjen e Farrukut, por një punonjës i ka thënë The Guardian se ai vazhdimisht ka ngritur shqetësime me kontraktorët e Home Office për shëndetin e tij mendor përpara se të vendosej në maune, por u shpërfill.

Ai tha se të gjithë e thërrisnin “Faruk” dhe se ai vuante nga luhatjet e rënda të humorit.

“Ai ishte zhgënjyer për një kohë të gjatë nga pothuajse çdo drejtim,” tha punonjësi. “Unë kam qenë gjithmonë i shqetësuar për të dhe ndonjëherë ai hynte në krizë të shëndetit mendor.

“Ka kaq shumë pjesë të rëndësishme të historisë së tij që duhen treguar pasi jam i bindur se kjo do të ndodhë përsëri nëse nuk u bëhet presion atyre që kanë për detyrë të kujdesen për të mbështetur këta njerëz dhe që vazhdimisht po dështojnë të përmbushin detyrën e tyre.”

Punonjësi pohoi se Farruku ishte i tmerruar se mos e çonin në maune dhe refuzoi të shkonte atje, por ishte mashtruar duke hipur në makinë për të shkuar atje nga kontraktorët të cilët i thanë se do ta çonin në një hotel në Swindon.

“Kur erdhi një makinë për ta marrë për ta çuar në maune, ai u bë histerik dhe nuk pranoi të shkonte. Ai pranoi të hipte në makinë kur iu tha se në vend të kësaj do ta çonin në hotelin Sëindon. Ai u mashtrua,”- shton punonjësi.

Ai tha se burrat që shkuan në maune me Farrukun raportuan se ai sillej në mënyrë të çuditshme pasi ishte në bord dhe tha se ai kaloi orë të tëra në mënyrë pasive duke qëndruar në plazh në Ëeymouth dhe duke parë detin.

“Kjo ishte sjellje jo karakteristike për Farukun,” tha punonjësi. “Ai kërkoi ndihmë në maune por nuk mori mbështetjen që i duhej.”

Motra e Farrukut, Jola Dushku, 33 vjeçe, e cila jeton në Lombardi, Itali, tha se vëllai i saj ishte “i ëmbël dhe i bukur” dhe ëndërronte të bëhej reper kur jetonte në Shqipëri. Ajo tha se familja ishte ende në gjendje shoku për vdekjen e tij.

Ajo tha se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nuk e kishte njoftuar zyrtarisht atë apo motrën e saj më të madhe, Marsida, 35 vjeç, për vdekjen e Farrukut dhe se kushërinjtë në MB ishin informuar në vend të saj dhe kishin transmetuar lajmin.

“Ne nuk kemi pasur mbështetje dhe askush nuk ka folur me ne,” tha ajo. “Është fyese.”

“Kam një pyetje për Home Office. Pse u jepni shpresë emigrantëve dhe më pas i vrisni? Duke i vrarë ata po na vrisni edhe neve. Ajo që dua të di është e vërteta për atë që i ndodhi Leonardit.”

Një zëdhënës i Home Office tha: “Ky ishte një incident tragjik dhe mendimet tona janë me të gjithë të prekurit. Kjo ngjarje aktualisht është duke u hetuar nga policia dhe eksperti dhe është e drejtë që faktet dhe rrethanat të vërtetohen në mënyrën e duhur ligjore. Ne e marrim shumë seriozisht mirëqenien e të gjithë azilkërkuesve dhe të gjitha shqetësimet e ngritura nga çdo azilkërkues trajtohen me ndjeshmëri.”/The Guardian