Bota Toka, më e gjelbër sot se 20 vite më parë: Duhet të...

Toka, më e gjelbër sot se 20 vite më parë: Duhet të falënderoni këto dy shtete

NASA ka një lajm të mirë, bota është një vend më i gjelbër sot sesa 20 vite më parë.

Çfarë e shtyu ndryshimin?

Kina dhe India mund të marrin pjesën më të madhe të meritave. Në kontrast me perceptimin e gatishmërisë së Kinës dhe Indisë për të shfrytëzuar tokën, ujin dhe burimet për përfitime ekonomike, vendet janë përgjegjëse për gjelbërimin më të madh të planetit në dy dekadat e kaluara. Dy vendet më të populluara kanë zbatuar programe ambicioze të mbjelljes së pemëve, kanë rritur zbatimin e tyre dhe teknologjinë rreth bujqësisë.

India vazhdon të thyejë rekorde botërore në mbjelljen e pemëve, me 800,000 indianë që mbjellin 50 milionë pemë në vetëm 24 orë. Të dhënat e fundit nga NASA të botuara në revistën Nature Sustainability, krahasuan të dhënat satelitore nga mesi i viteve 1990 deri sot duke përdorur imazhe me rezolucion të lartë . Fillimisht, studiuesit ishin të pasigurt se çfarë shkaktoi një rritje të ndjeshme në gjelbërimin rreth planetit. Nuk ishte e qartë nëse një planet i ngrohtë, prania e dioksidit të karbonit (CO2) apo klima e lagësht mund të shkaktonte rritjen e më shumë bimëve.

Pas hetimeve të mëtejshme të imazheve satelitore, studiuesit zbuluan se gjelbërimi ishte vendosur në mënyrë disproporcionale në Kinë dhe Indi.

Si Kina dhe India kaluan nëpër fazat e shpyllëzimit në shkallë të gjerë në vitet 1970 dhe 80, duke pastruar pyjet e vjetra të rritjes për zhvillimin urban, bujqësinë dhe bujqësinë. Megjithatë, është e qartë se kur paraqitet me një problem, njerëzit janë tepër të aftë për të gjetur një zgjidhje. Kur fokusi u zhvendos në vitet ’90 për të reduktuar ndotjen e ajrit dhe tokës dhe luftimin e ndryshimit të klimës, të dy vendet bënë ndryshime të jashtëzakonshme në përdorimin e përgjithshëm të tokës. Megjithatë, është inkurajuese të shohësh ndryshime të shpejta në qeverisje dhe përdorim të tokës kur paraqitet një dilemë. Është diçka që do të vazhdojë të jetë një aftësi e nevojshme në dekadat që vijnë.