Bota Vetëm 4 minuta dush në Bogota, Kolumbia racionon ujin për 10 milion...

Vetëm 4 minuta dush në Bogota, Kolumbia racionon ujin për 10 milion njerëz pas thatësirës së rëndë që po kalojnë

Rreth dhjetë milionë banorë të kryeqytetit kolumbian Bogota janë urdhëruar të racionojnë ujin për shkak të një thatësire të madhe.

Dushet do të përdoren vetëm për katër minuta, ndërsa zyrtarët e kanë ndarë rajonin rreth kryeqytetit në nëntë zona ku secila do të ndalë përdorimin e ujit për 24 orë.

Spitalet dhe shkollat ​​janë të përjashtuara ndërsa autoritetet e kanë cilësuar situatën shumë të rëndë dhe të rivlerësojnë situatën çdo dy javë sipas planit të racionimit.

Kjo vjen pasi fenomeni klimatik El Niño po bën që nivelet e rezervuarëve të arrijnë në pikën më të ulët ndër dekada. Mungesa e shiut dhe nxehtësia e pazakontë kanë bërë që rezervuarët e Kolumbisë të thahen me një shkallë alarmante. Rezervuari Chuza, pjesë e sistemit që siguron rreth 70% të ujit të qytetit, është me kapacitet më pak se 17%.

Mexico City dhe kryeqyteti i Uruguait Montevideo janë përballur gjithashtu me mungesë uji vitet e fundit. Ndryshimet klimatike janë konsideruar gjithashtu si një nxitës kryesor i thatësirës, ​​si dhe urbanizimi i shpejtë dhe infrastruktura e dobët.

Jo të gjitha thatësirat janë për shkak të ndryshimeve klimatike, por nxehtësia e tepërt në atmosferë po nxjerr më shumë lagështi nga toka dhe po i bën thatësirat më të këqija.