Extra Zbulohet sistemi i rrallë diellor, 6 planetë rrotullohen në sinkron të përsosur

Zbulohet sistemi i rrallë diellor, 6 planetë rrotullohen në sinkron të përsosur

Astronomët kanë zbuluar një sistem të rrallë diellor me gjashtë planetë që lëvizin në sinkron me njëri-tjetrin.

Zbulimi është i jashtëzakonshëm, thonë ekspertët, pasi sugjeron se sistemi diellor i sapogjetur ka mbetur i patrazuar që kur u formua më shumë se katër miliardë vjet më parë. Ai ka potencialin të ofrojë një pasqyrë të thellë se si formohen dhe evoluojnë planetët.

Ky sistem ekzoplanet ka një pothuajse të përsosur atë që astronomët e quajnë ‘rezonancë’, ose në orbita të përsosura matematikisht.

“Një rezonancë orbitale është kur dy objekte që rrotullohen rreth diçkaje tjetër kanë periudha orbitale që janë në raport të thjeshtë me njëri-tjetrin.

Planeti më i brendshëm plotëson tre orbita për çdo dy nga fqinji i tij më i afërt, një rezonancë 3:2. Është e njëjta gjë për planetët e dytë dhe të tretë më të afërt, dhe planetët e tretë dhe të katërt më të afërt.

Dy planetët më të jashtëm përfundojnë një orbitë në 41 dhe 54.7 ditë, duke rezultuar në katër orbita për çdo tre, ose një rezonancë 4:3. Planeti më i brendshëm, ndërkohë, kryen gjashtë orbita në kohën kur më i jashtmi përfundon një.

Sipas shkencëtarëve, të gjitha sistemet diellore, duke përfshirë edhe tonin, mendohet se kanë filluar si ky sistem ekzoplanet. Por vlerësohet se vetëm një në 100 sisteme e ka ruajtur atë sinkroni, dhe i yni nuk është një prej tyre.