Ka ardhur koha kur është shumë e rëndësishme për ne që të ushqehemi të shëndetshëm dhe t’i dhurojmë organizmit mjaft vitamina dhe minerale. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është që të konsumohen ushqime sezonale të pasura me vitamina të nevojshme për të forcuar imunitetin në këto ditë të ftohta.
Do të ishte mirë të hani këto produkte gjatë ditëve të dimrit:
Mandarina
Ato janë të pasura me vitaminë C, shpejtojnë metabolizmin, e konsiderohet gjithashtu një ushqim që ka një efekt pozitiv në humbjen e peshës.
Molla
Në fillim një kuriozitet: ekzistojnë më shumë se 10,000 lloje mollësh. Secila prej tyre ka një efekt të fortë në sistemin imunitar, pasi më shumë që 82 përqind e mollëve janë ujë. Ky frut i fuqishëm është i pasur me fibra dhe për këtë arsye është një aleat i shkëlqyeshëm për metabolizmin e përshpejtuar.
Portokalli
Përveç vitaminës C dhe ujit, portokallet janë gjithashtu të pasura me minerale: kalcium, kalium dhe magnez. Kalciumi ruan kockat, dhe kaliumin sistemin nervor dhe indet e muskujve. Ato janë gjithashtu një zgjedhje e shkëlqyeshme për gratë shtatzëna sepse janë të ngopura me acid folik.
Shega
Shegë është një nga ushqimet më të mira që mund të konsumoni në këtë periudhë. Përveç që ka një efekt të dobishëm në shëndetin e zemrës dhe qarkullimit të gjakut, ajo rrit imunitetin dhe ndikon në formën e përgjithshme. Përkatësisht, është e pasur me fitokemikale që promovojnë prodhimin e seratoninës, i njohur si hormoni i lumturisë.
Lakra
Kjo perime barishtore është një nga shumë të preferuarat e dimrit. E papërpunuar, ai përmban pothuajse 50 përqind të dozës së kërkuar ditore të trupit për vitaminë C. Ka veti të forta anti-inflamatore, që është arsyeja pse konsumohet në sezonin e ftohtë, dhe është e domosdoshme në procesin e forcimit të sistemit imunitar.
Spinaqi
I njohur si një nga burimet më të mëdha të kaliumit dhe hekurit, spinaqi është mbreti i vërtetë i menusë së dimrit. Eshtë plot ujë, për këtë arsye si ushqim dietik është i dëshirueshëm për çdo vakt.
Panxhari
Panxhari konsiderohet si ushqim i shëndetshëm, dhe njihet prej kohësh si një aleat kryesor në trajtimin e anemisë. Përkatësisht, pigmenti i beetininës që gjendet në panxhar ndihmon hemoglobinën në transportimin e oksigjenit në qelizat. Kjo ka efektin e rritjes së energjisë, dhe nëse konsumohet rregullisht pastron dhe mëlçinë gjithashtu.