Extra E vërteta surprizuese rreth gjumit të bebeve

E vërteta surprizuese rreth gjumit të bebeve

Pse fëmija im nuk fle gjatë natës? Kjo është një pyetje sa e vërtetë, edhe aq e vështirë për t’u përgjigjur pa kuptuar shkencën që qëndron pas gjumit. Në këtë artikull do të trajtojmë ndikimin që ka gjumi i dobët në zhvillimin e foshnjës suaj, çfarë është ritmi cirkadian dhe se si gjumi nuk është vetëm një bllok i vazhdueshëm ëndrrash, por më tepër një slitë me etapa.

SI NDIKON GJUMI (OSE MUNGESA E TIJ) NË ZHVILLIMIN E FËMIJËS?

Ndërsa nuk ka një përgjigje të qartë se pse ne flemë, shkencëtarët kanë zbuluar shumë përfitime të lidhura me gjumin që janë thelbësore për funksionimin e duhur të trurit dhe trupit tonë. Gjumi është koha kur trupi ynë rikthen atë që ka humbur gjatë ditës dhe kur kryejmë aktivitete për t’u përgatitur për një të re, duke përfshirë riparimin e indeve, sintezën e proteinave dhe lirimin e hormonit të rritjes. Gjumi i shëndetshëm është jashtëzakonisht i rëndësishëm për zhvillimin dhe rritjen e duhur të fëmijës suaj.

Ndonëse mund të duket sikur po bëjnë të gjithë gjumin që u nevojitet, sepse ju po bëni pjesën tuaj për t’u siguruar që ata të lëkunden, ushqehen, kërcejnë etj. Për të fjetur sa herë që zgjohen, ata në fakt po përjetojnë gjumë të dobët.

Mendoni kur keni një gjumë të keq gjatë natës. Ju zakonisht e karakterizoni këtë si “Zgjohesha çdo orë” ose “Kisha kaq shumë vështirësi të qëndroja në gjumë natën e kaluar”. Kjo është ajo që fëmija juaj (dhe truri dhe trupi i tij në zhvillim) po përjeton kur nuk janë në gjendje të kalojnë nga një cikël gjumi në tjetrin pa një mbështetje specifike.

CILI ËSHTË RITMI CIRCADIAN DHE PRISIONI I GJUMIT?

Ritmi ynë cirkadian është në thelb ora e brendshme e trupit tonë që kontrollon kur është koha për të fjetur dhe kur është koha për të qenë zgjuar. Cikli ynë natyror i gjumit/zgjimit drejtohet kryesisht nga drita dhe errësira. Kur është errësirë trupi ynë prodhon melatonin, hormonin që na ndihmon të biem në gjumë dhe të qëndrojmë në gjumë.

Nga ana tjetër, kur drita kalon nëpër syrin tonë, ne dërgojmë një sinjal në hipotalamusin tonë, i cili më pas sinjalizon që trupi ynë të shtypë melatoninën dhe në vend të kësaj të prodhojë kortizol, duke na lejuar të qëndrojmë zgjuar gjatë gjithë ditës.

Sidoqoftë, ne të gjithë lindim me një ritëm të pazhvilluar cirkadian, kjo është arsyeja pse të porsalindurit përjetojnë konfuzion ditën/natën. Vetëm rreth moshës 3 muajshe që fëmija juaj do të ketë një ritëm qarkullues plotësisht të zhvilluar, prandaj gjumi deri në këtë kohë është shpesh i çrregullt dhe i paparashikueshëm.

Për më tepër, ka diçka tjetër që kontrollon nevojën tonë për gjumë që quhet presioni homeostatik i gjumit. Presioni i gjumit është më i lartë në mbrëmje, dhe më i ulëti në mëngjes. Kur presioni është i lartë, të biesh në gjumë është e lehtë. Megjithatë, kur është e ulët, mund të jetë shumë e vështirë për ta marrë fëmijën tuaj për të fjetur.

Pra, nëse keni një fëmijë që përjeton zgjime herët në mëngjes ose ka probleme për të fjetur gjatë ditës për dremitje dhe duket se proteston më fort gjatë këtyre kohërave kundrejt para gjumit, fajin e ka presioni i tij/saj i gjumit. Ulja e kohës nuk është e lehtë, megjithatë është e mundur me periudhat e duhura të zgjimit, oraret dhe rutinat e duhura.

CILAT JANË FAZA E GJUMIT TË FËMIJËS?

Ekzistojnë dy lloje të gjumit: gjumi REM dhe gjumi jo-REM. Kur të lindë, fëmija juaj do të përjetojë vetëm këto dy faza, më të njohura si gjumë i lehtë dhe gjumë i thellë. Rreth moshës 4-muajshe, fëmija juaj do të fillojë të ecë me biçikletë në të katër fazat e gjumit, fazat 1-4 janë jo-REM dhe faza 5 është gjumi REM.

KËTU ËSHTË NJË PËRMBLEDHJE E SECILËS FAZË:

Faza 1 – Gjumi shumë i lehtë: Sytë e foshnjës tuaj janë të rëndë dhe fillojnë të mbyllen. Ata duken të përgjumur dhe fillojnë të marrin dozë.

Faza 2 – Gjumi i lehtë: Fëmija juaj duket se po bie në gjumë, por mund të trembet shumë lehtë duke u zgjuar. Kjo është arsyeja pse foshnja juaj zgjohet menjëherë pasi e shtrin në krevat fëmijësh pasi e “lëkundet për të fjetur” edhe pse në dukje duket në gjumë të thellë.

Faza 3 – Gjumi i thellë: Valët e trurit të foshnjës tuaj fillojnë të ngadalësohen ndërsa rrëshqasin në një gjumë të thellë.

Faza 4 – Gjumi më i thellë: Këtu fillon restaurimi i muskujve, riparimi i indeve, ndërtimi i sistemit imunitar dhe të gjitha përfitimet e tjera të lidhura me zhvillimin.

Faza 5 – Gjumi REM: Fëmija juaj tani është në një gjendje gjumi të lehtë por aktive. Gjumi REM është vendi ku ndodh ëndërrimi, kështu që truri i tyre është aktiv, por trupi i tyre është ende në një gjendje të paralizuar.