Shëndet GJENETIKË / Mundësohet rinovimi biologjik?

GJENETIKË / Mundësohet rinovimi biologjik?

Është plotësisht e mundur të rinovohet epoka biologjike, pasi për herë të parë një eksperiment ka treguar që një koktej me ilaçe shumë të zakonshme ka rinovuar moshën biologjike të individëve të shëndetshëm për dy vjet e gjysmë dhe shenjat e rinovimit janë gjithashtu të dukshme në sistemin e tyre imunitar, sipas një studimi të kryer mbi nëntë vullnetarë, i cili u botua në revistën ”Aging Cell” nga grupi i Universitetit të Kalifornisë, i drejtuar nga gjenetisti Steve Horvath.

Rezultatet befasuan vetë studiuesit, të cilët në çdo rast zbuluan se këto ishin absolutisht të dhëna paraprake sepse eksperimenti ishte kryer në një numër të vogël të individëve dhe nuk përfshinte një grup kontrolli.

“Prisja të shihja një ngadalësim të kohës, por jo një përmbysje”, vëren Horvath.

Studimi u hartua kryesisht për të provuar nëse hormoni i rritjes mund të përdoret tek njerëzit për të rivendosur indet në gjëndrën e timusit, gjë që është thelbësore për funksionimin e imunitetit efektiv.

Funksionaliteti i saj fillon të tkurret pas pubertetit dhe vështirësohet gjithnjë e më shumë nga dhjami.

Testet e kafshëve treguan se hormoni i rritjes stimulon rigjenerimin e timusit, megjithatë vetë hormoni gjithashtu mund të nxisë diabetin, kështu që në eksperiment u përdorën dy ilaçe të diabetit në koktejin që u testua për një vit tek 9 persona meshkuj të moshës midis 51 dhe 65 vjeç.

Në fund të testit, mosha biologjike e pjesëmarrësve u rinovua me dy vjet e gjysmë, e matur duke analizuar shenjat e moshës së gjeneve.