Ekonomi “I sëmuri i Europës?” Gjermania thotë se i duhet vetëm një kafe

“I sëmuri i Europës?” Gjermania thotë se i duhet vetëm një kafe

Ministri i Financave i Gjermanisë Christian Lindner

Ministri i Financave i Gjermanisë ka hequr dorë nga sugjerimet se vendi i tij është bërë sërish “i sëmuri” i Europës.

“Është pak i lodhur dhe ka nevojë për një filxhan kafe”, tha ai.

Për një kohë të gjatë motori i rritjes në Europë, ekonomia e Gjermanisë u tkurr vitin e kaluar me 0.3%, me gjasë performanca më e dobët midis vendeve të mëdha të rajonit. Disa analistë parashikojnë rritje zero në vitin 2024.

“E di se çfarë po mendojnë disa prej jush: Gjermania ndoshta është një njeri i sëmurë. Gjermania nuk është një njeri i sëmurë… Gjermania është një njeri i lodhur pas një nate të shkurtër,” tha Christian Lindner në Forumin vjetor Ekonomik Botëror në Davos, Zvicër.

Lindner tha se Gjermania ishte “në fillimin e një epoke të reformave të reja strukturore”, megjithëse ai nuk dha detaje.

Vendi u bë i njohur si “i sëmuri i Europës” në fund të viteve 1990 pasi ekonomia e tij u lëkund dhe papunësia u rrit. Gjermania vazhdoi ta hiqte atë emër duke futur një sërë reformash në tregun e punës dhe ekonomia e saj lulëzoi në dekadën pas krizës globale financiare të vitit 2008.

Por pasuritë e saj kanë rënë që atëherë.

Tkurrja në  ekonominë më të madhe të Evropës  vitin e kaluar ishte e para që nga fillimi i pandemisë Covid-19. Gjermania arriti të shmangte një recesion treguan të dhënat zyrtare, por dobësia e saj rrit rrezikun e një tkurrje ekonomike në zonën e euros.

“Është e qartë se Gjermania ishte performuesi më i keq midis ekonomive kryesore të eurozonës vitin e kaluar,” shkroi në një shënim të premten Daniel Kral, ekonomist kryesor në Oxford Economics.

Zyra Federale e Statistikave të Gjermanisë ia atribuoi rënien e prodhimit të brendshëm bruto “krizave të shumëfishta”, duke përfshirë nivele të larta historikisht të inflacionit, normat e larta të interesit dhe kërkesën e dobët të brendshme dhe të jashtme për mallrat gjermane.

Burimi: CNN/ Përshtati: Gazeta Si