Shëndet Jeni “buf nate” apo “laureshë”? Të parët rrezikojnë diabetin dhe sëmundjet kardiovaskulare

Jeni “buf nate” apo “laureshë”? Të parët rrezikojnë diabetin dhe sëmundjet kardiovaskulare

Ora biologjike thotë shumë për metabolizmin tonë: ata që janë më aktivë gjatë natës kanë më shumë gjasa të preken nga diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Për një javë, vullnetarët duhej të ndiqnin një dietë të kontrolluar dhe u ekzaminuan si në pushim ashtu edhe pas dy seancave 15-minutëshe stërvitore në rutine, një e moderuar dhe tjetra intensive. Pra, është parë se laureshat (lloj zogu), në krahasim me bufat, djegin më shumë yndyrë për energji si në pushim ashtu edhe gjatë aktivitetit fizik, dhe se janë më të ndjeshëm ndaj insulinës, çelësi i futjes së glukozës në qeliza.

Nga ana tjetër, ata që janë më aktivë në mbrëmje janë më shpesh rezistent ndaj insulinës, pra më shpesh kanë një ndjeshmëri të dobët ndaj insulinës, paradhomës dhe karakteristikës kryesore të diabetit të tipit 2. Trupi i bufëve gjithashtu preferon karbohidratet. Tek yndyrnat si formë energjie, dhe është më e lehtë që yndyrnat e padjegura të grumbullohen në të, duke çuar në mbipeshë, diabet dhe sëmundje kardiovaskulare.

Nuk është ende e qartë se nga varen këto ndryshime metabolike, por ndërkohë shoqërimi me njërin ose tjetrin kronotip do t’i ndihmojë mjekët të kuptojnë se cilat sëmundje është më i ndjeshëm ndaj një pacienti dhe çfarë duhet t’i kushtojnë vëmendje.

Për shembull, studimi zbuloi se laureshat janë lloje më aktivë fizikisht gjatë ditës dhe më të stërvitur, ndërsa bufat janë më të ulur.

Kjo marrëdhënie mes orës së trupit, llojit të metabolizmit dhe stërvitjes do të duhet të thellohet, por ndërkohë: nëse jeni buf, një lëvizje e vogël shtesë mund të mos ju dëmtojë.