Kuriozitete “Mendimi për civilizimet paralele nuk është spekulativ”: Një bisedë me astronomin e...

“Mendimi për civilizimet paralele nuk është spekulativ”: Një bisedë me astronomin e njohur edhe për jashtëtokësorët

Astronomi Avi Loeb beson se objekti yjor i quajtur ‘Oumuamua mund të jetë një hetim i dërguar nga qeniet aliene. Duke pasur parasysh provat që janë mbledhur deri tani, thotë ai, ekziston mundësia të nxirret një përfundim.

Avi Loeb, 56 vjeç, është kryetar i departamentit të astronomisë në Universitetin e Harvardit dhe ka botuar më shumë se 700 punime mbi fenomenet astrofizike. Fushat e interesit të tij përfshijnë vrimat e zeza dhe lindjen e yjeve të parë në univers. Kohët e fundit, Loeb është fokusuar në ekzistencën e mundshme të jetës inteligjente jashtë planetit tonë, një temë mbi të cilën ai është duke shkruar një artikull.

Profesor Loeb, a keni një alien të preferuar?

Të jem i sinqertë, personalisht nuk më pëlqen fantashkenca. Kam një problem me faktin që shpesh nëpër filma shkelen ligjet e fizikës. Në ato raste, unë nuk mund të kënaqem me përvojën estetike.

Nëse nuk ju pëlqejnë alienët, pse jeni duke eksploruar çështjen e jetës jashtëtokësore?

Sepse është një nga pyetjet me të vërtetë të mëdha. Unë kam qenë gjithmonë i interesuar, madje edhe si fëmijë. Dhe më themelorja e të gjitha pyetjeve është: A jemi vetëm?

Pse mendoni se çështja është aq themelore?

Nëse në ndonjë moment kemi hasur në qenie të tjera inteligjente, do të ndryshonte rrënjësisht pikëpamjen tonë për rëndësinë tonë në skemën e madhe të gjërave. Përveç kësaj, inteligjencat jashtëtokësore mund të rrisin shumë njohuritë tona. Të mësuarit prej tyre do të përmirësonte kuptimin tonë mbi botën. Mund të jetë një ndihmesë – njësoj sikur dikush nga Mesjeta të merrte një ide të botës në shekullin e 21-të.

Janë përmirësuar perspektivat e ndeshjes me “të huajt” sot në krahasim me kohët e hershme?

Jetojmë në një kohë të veçantë. Ne kemi zbuluar vetëm një gjë në vitet e fundit, se si jeta mund të jetë e përhapur në galaktikën tonë. Sateliti i Kepler na mësoi se një në katër yje ka një planet të ngjashëm me Tokën me temperatura të favorshme për shfaqjen e jetës. Dhe së dyti, sot kemi teknologjinë e nevojshme për t’iu përgjigjur pyetjes nëse jemi vetëm apo jo.

Nëse supozojmë se është zbuluar vërtet një qytetërim jashtëtokësor, sa e rëndësishme do të ishte kjo në krahasimi me zbulimet e tjera të rëndësishme në historinë njerëzore?

Mendoj se do të ishte zbulimi më i madh. Nëse mendoni për historinë e njerëzve, perspektiva ka ndryshuar siç kemi evoluar – nga një individ i vetëm në një familje, një fis, një vend dhe së fundi kemi gjetur edhe kontinente të tjera me njerëzit që jetojnë atje. Nëse do të gjenim qenie të tjera përtej Tokës, kjo do të ishte hapi më i madh ndonjëherë.

A mendoni se do të ketë një moment ku do të marrim një sinjal inteligjent nga hapësira, dhe papritmas gjithçka do të jetë ndryshe?

Nuk mund t’ju them se si do të jetë ky moment. Por do të jetë tronditës. Sepse jemi të njëanshëm nga përvojat tona. Ne imagjinojmë që qeniet e tjera të jenë të ngjashme me ne. Por ndoshta ata janë rrënjësisht të ndryshëm. Për shembull, është mjaft e mundur që ne nuk do të hasim në vetë format e jetës, por vetëm në objekte të tyre. Sidoqoftë, ne vetë nuk jemi të dizajnuar për udhëtime ndëryjore. Arsyeja e vetme që astronautët mbijetojnë në hapësirë është se ata janë nën mbrojtjen e fushës magnetike të Tokës. Edhe kur udhëtoni për në Mars, rrezet kozmike do të bëhen një problem madhor.

Pra E.T. është vetëm një robot i dërguar nga jashtëtokësorët?

Pse jo? Ose jashtëtokësorët munden, në vend që të udhëtojnë vetë, të dërgojnë printera 3-D që më pas mund të printojnë artefaktet, madje edhe organizmat e gjallë, duke përdorur materialin që gjejnë në organet e tjera qiellore.

A mendoni se momenti i madh i kontaktit të parë do të ndodhë përgjatë jetës suaj?

Supozimi im është se ne së pari do të zbulojmë disa mbetje teknologjike dhe jo domosdoshmërisht biologjike.

Në çfarë forme? Anije kozmike? Mbeturina?

Pikërisht. Shumica e qytetërimeve mund të jenë shumë të shkurtër në kohëzgjatje. Me fjalë të tjera: Kam frikë se nuk kujdesen si duhet për planetin e tyre dhe se në fund do të shkatërrojnë veten – nga luftërat nukleare, nga ndërhyrjet në klimë, nga shkatërrimi i mjedisit…

A do të ishin astronomët si historianë të galaktikës së brendshme, duke rindërtuar kulturat e humbura të teknologjisë së lartë nga rrënojat?

Kjo është arsyeja pse unë e quaj astronominë “arkeologji hapësinore”.

Në botimin Astrophysical Journal Letters, kohët e fundit ju paraqitni hipotezën se jashtëtokësorët e parë tashmë mund të kenë mbërritur.

Po. Më 19 tetor 2017, teleskopi PanSTARRS në Havai zbuloi një objekt të pazakontë në qiell. Po lëvizte kaq shpejt saqë duhet ta kishte origjinën nga një vend përtej sistemit tonë diellor, duke e bërë atë vizitorin e parë nga hapësira e jashtme për të cilin jemi në dijeni. U pagëzua me emrin “Oumuamua”.

A është e habitshme të gjesh një asteroid që kalon nëpër galaktikë dhe më në fund të ndjekë rrugën për tek ne?

Mjaft mahnitëse, me të vërtetë. Dhjetë vjet më parë, para fillimit të PanSTARRS, unë llogarita së bashku me dy kolegë nëse ky instrument do të ishte në gjendje të gjente ndonjë objekt nga hapësira e jashtme. Duke supozuar se objekte të tilla kanë origjinën nga sistemet diellore të ngjashme me tonat, arritëm në përfundimin se probabiliteti është diku midis 1: 100 dhe 1: 100,000,000.

‘Oumuamua’ supozohet të mos ekzistojë fare?

Saktë. Përveç kësaj, është mjaft objekt misterioz në të tjera aspekte. Ndriçimi i tij ndryshon në mënyrë dramatike, duke i dhënë një formë shumë të çuditshme. Një sferë gjithmonë do të reflektojë të njëjtën sasi drite. Vetëm një disk ose një trup në formën e një cigareje do të mund të kthente anë të caktuara, duke na dhënë sinjale drite.

Por vetëm për shkak se ka formë të çuditshme nuk do të thotë se ‘Oumuamua është një anije kozmike.

Jam dakord. Por sa më shumë që zbuluam për këtë objekt, aq më i çuditshëm bëhej. Në qershor, një artikull u botua në revistën Nature që përshkruante orbitën e ‘Oumuamua. Ndryshon shumë nga një orbitë e formuar vetëm nga fusha gravitacionale e Diellit.

Çfarë përfundimi del nga kjo?

Se ka pasur disa forca shtesë që veprojnë në ‘Oumuamua. Për shembull, në qoftë se ishte një kometë, mund të kishte lëshuar gazra ndërsa fluturonte pas Diellit. Kjo do të shkaktonte një kthesë si në një raketë. Megjithatë, një pjesë e konsiderueshme e masës së saj do të ishte avulluar – rreth 10 për qind.

A është e pazakontë për një kometë?

Jo domosdoshmërisht. Por ne duhet t’i kishim parë këto gazra. Përkundrazi, edhe pas një hetimi intensiv, nuk u zbulua bishti i kometës. Dhe ka diçka tjetër që është vërtet e habitshme: Rrotullimi i Oumuamua duhet të ketë ndryshuar gjatë nxjerrjes së gazit, por as ky efekt nuk u vu re.

Çfarë konkluzioni nxjerr nga kjo?

Fillova të pyesja nëse mund të ketë një forcë tjetër që vepron në Oumuamua. Dhe e vetmja që unë mund të mendoj është presioni i dritës së diellit.

A është forca mjaft e fortë që të ketë një efekt të dukshëm në një trup të tillë?

Kjo është pika kritike. Fuqia e rrezatimit diellor është relativisht e dobët. Mund të ketë vetëm një efekt të dukshëm nëse ‘Oumuamua’ është objekt shumë i hollë.

Çfarë do të thotë “shumë i hollë”?

Më pak se një milimetër i trashë.

Si mund të ndodhë diçka e tillë? Është e vështirë të imagjinohet se si mund të jetë formuar një “puro” gjigande, aq më tepër një fletë e hollë.

Nuk mund ta imagjinoj një gjë të tillë. Do të isha mirënjohës nëse dikush vjen për të bërë një sugjerim. Por, përderisa nuk ka shpjegim natyral, ne kemi mbetur me mundësinë që të jetë një produkt artificial. Një varkë e lehtë e bërë nga qeniet inteligjente.

Kjo tingëllon si një sugjerim i egër. Nëse trupi i parë që gjendet nga jashtë sistemit tonë diellor rezulton të jetë një objekt, do të çonte në përfundimin se objekte të tilla mund të jenë shumë më të zakonshme se sa asteroidet natyrore ose kometat. A mund të ishte hapësira ndëryjore vetëm një kosh plerash gjigant i mbushur me mbeturinat e qytetërimeve të huaja?

Ju po adresoni një pikë të rëndësishme këtu. Ne e kemi përpunuar: Nëse ‘Oumuamua’ është një objekt i rastësishëm, çdo sistem diellor do të duhet të prodhojë miliona miliarda objekte të tilla. Përveç rastit nëse nuk është rastësi. Ky mund të jetë një mision i synuar.

Doni të thoni se ‘Oumuamua’ është një hetim i hapësirës aktive dhe po spiunon për ne?

Po them vetëm se është një mundësi. Unë ndjek logjikën e një detektivi, dhe Sherlock Holmes tha: “Nëse e keni përjashtuar pamundësinë, atëherë ajo që mbetet është e vërteta, sado e pamundur të duket”.

Nuk është saktësisht e zakonshme që një shkencëtar i respektuar të bëjë sugjerime të tilla. Si reaguan shkencëtarët e tjerë?

Shumica e tyre pajtohen se ‘Oumuamua’ është shumë e çuditshme. Por ende, ata hezitojnë të thonë se mund të jetë një objekt artificial.

Duke spekuluar rreth “të huajve” është një ide e bukur ekzotike. Ju gjithashtu mund të thoni se nuk është e përfshirë magjia, apo ndonjë krijues hyjnor.

Aspak. Mendimi për qytetërimet e largëta nuk është spekulativ. Ne e dimë se ekzistojnë, kështu që të paktën një formë jetësore ka zhvilluar teknologji të përparuar. Dhe ne e dimë se ka kushte të ngjashme me ato në Tokë në një të katërtën e të gjitha sistemeve planetare rreth yjeve të tjerë. Pse, atëherë, nuk mundet të ketë qenie inteligjente kudo tjetër? Unë ndjek atë që unë e quaj parimin e modestisë kozmike. Ne njerëzit priremi të mendojnë për veten si diçka të veçantë, por historia ka treguar herë pas here se ky është një iluzion. Ne menduam se Toka ishte në qendër të universit, por sillet rreth Diellit, i cili sillet rreth qendrës së galaktikës sonë, e cila është vetëm një nga miliarda galaktika në univers. Parimi i modestisë kozmike kërkon që ne të supozojmë se ne nuk jemi asgjë e veçantë nga pikëpamja biologjike. Dhe nëse ka qenie të tjera inteligjente atje, gjasat janë se ato janë shumë më të avancuara teknologjikisht se ne.

Disa njerëz ju akuzuan se po përpiqeni të tërhiqni vëmendjen me hipotezën tuaj të anijes kozmike ‘Oumuamua’.

Kjo është e pakuptimtë. Unë nuk bëra as deklaratë për shtyp për teorinë tonë. Nëse do të kisha qenë i interesuar në tërheqjen e vëmendjes, do ta kisha bërë me kohë. Por nuk ishte ashtu. Motivimi im i vetëm është të mendoj për botën. Nuk më intereson se çfarë mendojnë njerëzit.

A mund të jetë kjo arsyeja që mendoni se Oumuamua mund të jetë “një varkë lundruese” sepse jeni duke punuar për një të tillë si pjesë e projektit Breakthrough Starshot?

Nuk e mohoj që imagjinata ime është e kufizuar nga ajo që di. Sigurisht që idetë e mia ndikohen nga ajo që po punoj, por kjo është e vërtetë për të gjithë.

Për çfarë flet projekti Breakthrough Starshot?

Gjithçka filloi kur Yuri Milner, një sipërmarrës nga Silicon Valley, erdhi në zyrën time në maj 2015 dhe pyeti nëse unë do të isha i gatshëm të drejtoja një projekt për të dërguar një hetim te yllit më të afërt, duke qenë se duhet të arrijë brenda jetgjatësisë sonë.

Kjo tingëllon mjaft absurde. Një raketë do të merrte dhjetëra mijëra vjet për të arritur fqinjën tonë më të afërt, Proxima Centauri.

I thashë Yuri se duhej ta mendoja. Proxima Centauri ndodhet katër vite dritë larg Tokës. Për të arritur atje për 20 vjet, një hetim do të duhej të udhëtonte në një të pestën e shpejtësisë së dritës. Pas gjashtë muajsh, kisha një ide të qartë të konceptit.

Cila është?

Një gjë ishte e qartë: unë kisha për të përjashtuar çdo lloj shtytje me karburantin e sondës në bord. Edhe me plutonium, densiteti i energjisë është tepër i ulët për të arritur shpejtësi të tilla. Kjo është arsyeja pse një dritë lundruese, e përshpejtuar nga një lazer i fuqishëm nga Toka, dukej se ishte e vetmja mënyrë e mundshme. Ideja është të përshpejtojë hetimin me një rreze lazer 100 gigaëatt për disa minuta. Pasi të jetë pesë herë më larg si Hëna, ajo do të ketë arritur një të pestën e shpejtësisë së dritës.

Nëse sonda është shumë e vogël dhe e lehtë.

Po. Planifikojmë një ngarkesë prej rreth një gram. Sonda ka nevojë për një aparat fotografik, dhe gjithashtu një navigacion dhe një pajisje komunikimi. Miniaturizimi i elektronikës na lejon të pranojmë gjithçka.

Lazeri duhet të jetë jashtëzakonisht i fuqishëm. A nuk ekziston rreziku që mini-sonda juaj do të zhduket sapo të goditet nga rreze?

Për të parandaluar që kjo të ndodhë, na nevojitet një material që pothuajse plotësisht reflekton dritën hyrëse lazer. Duhet të jetë një pasqyrë e përkryer që thith më pak se 1 të 100,000-at e dritës. Materiale të tilla ekzistojnë.

Plani juaj bën thirrje për vazhdimin e përshpejtimit të hetimit edhe kur është një milion kilometra larg Tokës. A është e mundur të fokusohet drita lazer me saktësi të tillë?

Po, është. Koncepti ynë është të instalojmë shumë lazera të vegjël infra të kuqe në një sipërfaqe prej një kilometri katror. Kjo do të na lejojë t’i përqendrojmë rrezet deri në rreth pesë herë distancë nga hëna. Nëse mund ta përqendronim rreze në një distancë më të madhe, mund të përdorim lazera më pak të fuqishëm, sepse atëherë do ta përshpejtonim hetimin për një periudhë më të gjatë kohore.

Njëzet vjet më vonë, nëse sonda vërtet arrin destinacionin e saj, ajo duhet të marrë fotografi dhe t’i dërgojë përsëri në Tokë. Por transmetuesi në bord nuk ka gjasa të jetë më i fuqishëm se ai në një telefon celular normal. A është e mjaftueshme për të transmetuar një sinjal në katër vite?

Duke udhëtuar nëpër një distancë të tillë, rrezja e sinjalit të radios do të përhapet në më shumë sipërfaqe se madhësia e orbitës së Tokës rreth Diellit. Pra, hetimi duhet vetëm të synojë Diellin dhe Toka do të jetë brenda gjurmës së sinjalizimit. Megjithatë, ne do të kemi nevojë për një marrës të madh sinjali në Tokë.

Le të supozojmë se e gjithë kjo me të vërtetë funksionon dhe ju merrni një fotografi të Proxima Centauri dikur në vitin 2050 apo më vonë. A është një tablo e tillë me vlerë 10 miliardë dollarë?

Do të jetë e mundur të dërgohen shumë sonda në hapësirë sapo të ndërtohet sistemi i nisjes, sepse pjesa e shtrenjtë është infrastruktura e rreze lazer. Sondat vetë do të jenë relativisht të lira. Për më tepër, projekti Starshot nuk ka të bëjë me vetë fotografinë. Është për të treguar se ne mund të lëmë sistemin diellor. Kjo do të hapë derën e një kufiri krejtësisht të ri të eksplorimit të hapësirës.

A mund të dërgoni edhe një hetim të tillë pas ‘Oumuamua’ për të kuptuar nëse ajo me të vërtetë ka formë “lundruese”?

Po, kjo është e mundur. ‘Oumuamua është duke lëvizur shumë shpejt për një raketë, por me një lazer të drejtuar do të ishte e mundur të arrihej, madje edhe në një të 10 përqind të shpejtësisë së dritës.

Megjithatë, duket se nuk ka gjasa që do të ndodhë ndonjëherë. A ka ndonjë mënyrë tjetër për të gjetur nëse ka ndonjë të vërtetë për hipotezën tuaj Oumuamua?

Absolutisht. Në pak vite, teleskopi i madh i sondazhit sinoptik do të hyjë në veprim, pasues i PanSTARRS. Nëse objekte si ‘Oumuamua janë të shpërndara në mënyrë të rastësishme në hapësirë, ky instrument duhet të shohë mijëra prej tyre, dhe ne do të ishim në gjendje t’i studiojnim ato në mënyrë më të plotë. Plus, trupa qiellorë me origjinë të largët ka të ngjarë të jenë tashmë në orbitë brenda sistemit tonë diellor. Fushat gravitacionale të Diellit dhe Jupiterit veprojnë si një rrjetë peshkimi që mund të kapë trupa që vijnë nga hapësira e jashtme.

A mund të dallohen nga shumë asteroidë të brendshëm brenda sistemit diellor?

Po. Për shkak se ata na vijnë nga drejtime arbitrare, orbitat e tyre ka të ngjarë të jenë të prirur në lidhje me planin e orbitave planetare. Ne kemi identifikuar edhe disa kandidatë.

Dhe tani do të dëshironit t’i hetonit ato më nga afër?

Po, unë e shoh këtë si një mënyrë krejtësisht të re të studimit të sistemeve planetare të largëta. Është si një darkë ku disa të ftuar vijnë nga një vend i largët. Vetëm duke intervistuar mysafirin, ju mund të mësoni shumë për këtë vend pa pasur nevojë të paguani aeroplan dhe të shkoni atje. Kur është fjala për ‘Oumuamua, ne vetëm u vumë në dije për atë pasi mysafiri tashmë e kishte lënë dhe u zhduk. Sa për vizitorin e ardhshëm, do ta studiojmë së shpejti dhe më në tërësi.

Për të ndryshuar perspektivën për një moment: Nëse ka vërtet një qytetërim shumë të avancuar diku atje, a do të mësojnë se ka tashmë disa qenie inteligjente në planetin Tokë?

Nëse ky qytetërim është aq teknikisht i avancuar sa ne, ata duhet të jenë në gjendje të zbulojnë sinjalet tona të radios nga një distancë prej dhjetëra vitesh të lehta.

A do të ishte e dëshirueshme t’i kontaktoni ata?

Kjo varet nga sa optimistë jeni në lidhje me qëllimet e tyre. Nëse këto qenie janë paqësore, mund të mësojmë shumë prej tyre.

Ngjarja historike këtu në Tokë e cila ndoshta është më e afërt me ardhjen e “të huajve” ishte ulja e Christopher Columbus në Amerikat. Për popujt që jetonin aty, kjo ngjarje ishte katastrofë.

Jam dakord. Prandaj, gjëja më e mirë për të bërë është të dëgjohet së pari. Sapo të zbulojmë një sinjal, mund të kuptojmë se çfarë duhet të bëjmë.

Profesor Loeb, faleminderit për këtë intervistë.

Der Spiegel-Shqipëroi për TemA: Diona Çeço